Archive for Egyéb

Kolbásztöltés

Kolbásztöltés52 kiló húst és szalonnát rendeltünk a pilisborosjenői hentestől. Sokáig szerettem volna termelőtől beszerezni, de nyert a legkisebb ellenállás, így szombat reggel csak leszaladtunk a húsért, bélért.
Joy igazi békési házipaprikával szolgált, Krisztián pedig piacról szerzett minőségi fokhagymát.
Nagy nehezen előkerült egy mérleg is, meg 21 kolbásztöltésre vállalkozó ember és egy kutya.
Estére elkészült a 100m kolbász (na jó, kevesebb), már csak a füstölés maradt. Nos bizonyos szempontból ez a legnehezebb feladat, de szerencsére Krisztián mester három napig menedzselte a füstölést, így ízét tekintve alapos füstadagot kapott a kolbász. Nagyon meggyőző az ízvilága, ilyenre vágytam! Na és Feka abárolt szalonnája is tökéletes lett!
Kolbásztöltés képekben

Comments

Házjoz jön a szóda

SzódaMár nagyon rég szerettem volna írni arról, hogy mennyire jó dolog, hogy a szódás a kisteherautójával minden héten házhoz hozza nekünk a szódát. Az elején műanyag palackokkal kezdtük, de aztán nagyon megtetszettek ezek a retro üveges szódák. Az üres palackokat és a pénzt kiakasztom a kapura és estére ott várnak a teli szódásüvegek. Úgy érzem ez valami régebbi világból megmaradt szolgáltatás. Kíváncsi lennék kik veszik még igénybe itt a környéken.

Szódakiállítás a teraszon

Comments (1)

Técsői Banda a Ferenc téren

Técsői Banda a Ferenc térenA Ferencvárosban jártunk. A Técsői Banda játszott a Ferenc téren. Mivel gyerekbarát hét órás kezdés volt, gondoltam ezt megnézzük. A kilencedik kerület, Ferenc tér mondjuk nem volt annyira szimpatikus. Elképzeltem egy lebetonozott teret, közepén szobor, esetleg szökőkút és virágok. A környéken meg sötét kutyaszaros utcák. No nem baj szabadtér, a técsőiek játszanak ez jó lesz azért kicsi gyerekkel is. Aztán jött a meglepetés! Mintha nem is Budapesten lennék. Sétálóutcák, forgalomkorlátozás, kávézók, éttermek és egy nagyszerű tér, gyerekbarát szőnyegekkel a színpad előtt, jó étek-ital. Mégis lehet élni Budapesten. Le voltam nyűgözve! És persze ehhez jött még a jó técsői muzsika.CriticalMass 2008.09.22.
Técsői Banda a Ferenc téren képek

Comments

Kertünk

PadlizsánerdőIgen, erre vágytam! Egy kert, amiben mindenféle finomság terem. Most például rengeteg paradicsom, némi padlizsán, répa, paprika, karalábé, zeller egy szép nagy fej kelkáposzta. A sült paradicsomos padlizsán megszórva a már szépen bebokrosodott bazsalikommal vagy kakukkfűvel. Hozzá szedek egy kis mentát teának. Gyönyörű így a nyár! Persze a kertet gondozni is kell, ezt bevallom nem én, hanem leginkább Gyuri csinálja.
Képek a kertünkből

Comments

Tavasz virágokkal a Péterhegyen

Kilátás a Péterhegyről a Kevélyek felé
Péterhegy, Budapest szélén Üröm felé. Még mindig van egy kis beépítetlen rész. Telis-tele virágokkal.
Az ezüsthegyi szőlőket is útbaejtettük. A legközelebbi bortermőhely budapesthez, de majd jól ledózerolják az M0 miatt.
Képek itten láthatók

Comments

Nagykevély

A falu fényei

Nagykevély szilveszterkor és marhatorta.
Néhány kép a a zúzmarás hegyről.

Comments

Disznót kéne ölni

Mert itt az ideje, ebből az alkalomból itt egy vers, Borgomba Zoltán:

Sertésrequiem

Rettegjük egy istenség
Mészáros asszisztensét
Bújunk puha kezéhez
Simogat és levérez

Egy-két szúrás mellémegy
Győznek böllér-kellékek
Fateknő ha koporsó
Szemfedőnek bors, kapor, só

Disznólábunk égbecsüng
Keringőzne még velünk
Akad kósza kampóra
Rázza egek tangója

Csülkeinket lemossák
Vár a fűszermenyország
Emlékeink sorjázva
Masíroznak kolbászba

Fülünk-nyelvünk kicsúnyul
Zselé-lébe kocsonyul
Kinyílik sok vérvirág
Kacsingat rám és terád

Túlvilági trágyák alól
Porcos orrunk visszaszagol
Megtorlandó sorsra, ahol
Kés döf, áram konnektorol

Comments (1)

Itthoni zümmögő

Szeles este

,,Tavasszal somfa lennék
talpig aranyban állva,
biztatón mosolyognék
a zsendülő világra.

Nyáron eperfa lennék,
tágas udvaron állnék,
aki alám ül, annak
jól fogna egy kis árnyék.

Ősszel almafa lennék,
piros almákat termő,
nem is csak egyetlen fa,
hanem almafa-erdő.

Ilyenkor télen aztán
gyertyán vagy fenyő lennék,
hogy aki fázik, égő
tüzemnél melegedjék. ”
(Kányádi Sándor: Mi lennék?)

Néhány kép az itthon töltött őszi és téli napokról.

Comments

Körtefa

Körtefa Néhány kép szeretett körtefánkról. Egyben egy kis adatgyűjtést is szeretnénk készíteni arról, hogy ki mit tud a jó körtepálinka készítésről. Alapanyag, előkészítés, érlelés, főzés stb…? Kérem írjanak az avatott és kevésbé avatott körtepálinka szakértők!

Comments (3)

Kiköltöztünk Büdöspestről

Most akkor hosszú hallgatás után a legsűrűbb énblogba váltok. Elköltöztünk Büdösből, és megváltozott minden.
Új helyünk iszonyú kellemes, a Nagykevély oldalában telnek napjaink, bicajjal járok be a szokásos munkahelyszínekre.
Túrák, utazások egy időre alábhagynak, most akkor mi a fenéről írjak? Házfelújításról, fészekrakásról? Egyelőre nemtom.

Comments

Költözés

Faluszéle Állítólag a költözködés nagyon megviseli az embert. Még nem tudom mennyire vagyok megviselt, de az biztos, hogy elköltöztönk és az utóbbi hetek új lakóhelyünk és környezetének megismerésévelt teltek. Még minden nagyon szokatlan …

Comments (4)

Nőszirmok a Remete-hegyen

Apró nősziromA főváros környéki tavaszi virágkalauz utolsó részeként íriszeket vagy pontosabban apró nőszirmokat kutattam fel. Ebből a virágból én eddig egy-két tővel talákoztam csupán, de idén a Remete-hegyen sikerült írisz mezőkre akadni. Nem tudom, hány változata van ezeknek az virágoknak, de a lila és sárga színűből is többfajtára akadtam.

Remete-hegyi íriszek

Comments (4)

Sas-hegy

Kankalin
Anonymus javaslatára ellátogattam a Sashegyre. A leánykökörcsinek már elvirágzóban, de valóban üzemi mennyiségben voltak jelen. De volt írisz, kankalin és sok sok aranyfa. Viccesen szomorú látvány a dolomitsziklák és virágok hátterében a BAH csomópont.

Sas-hegyi virágok

Comments (12)

Adj gázt, hogy hátradőljek!

Stop SzmogTalán mindenki tudja, aki Budapesten él, hogy az autóforgalom hatásai öt évet vesznek el az életünkből, azaz öt évvel előbb meghalunk.
Mégis, majdnem mindenki elhiszi, hogy ez az autóforgalom egyenlő az úgynevezett fejlődéssel. Egyre több utat kell építeni, egyre többet kell autózni, egyre gyorsabban. Át kell fúrni a hegyet, el kell adósodni, gáz kell, gyorsítani kell, zaj kell, stresz kell, még két sáv kell a Kiskörútra a villamos helyett, még két sáv a Rákóczi-útra buszsáv helyett. Nekünk négy sáv kell a város szívébe keresztül-kasul, nekünk gyilkos körgyűrű kell a most még forgalom előli menekülőövezetbe, nekünk Mohács kell.
Na és madarat tolláról, embert autójáról…
Kb. olyan mindez, mintha az ötvenes években majdnem mindenki elhitte volna az elnyomó rendszer ostoba hazugságait.

Na de a lényeg, hogy minden ügyeskedés ellenőre mérési adatok bizonyítják, hogy Budapest levegője annyira szennyezett, hogy az az egyébként nagyon is autólobbi-barát és csöppet sem szigorú uniós normákba is durván ütközik. A budapesti önkormányzatnak intézkedési kötelezettsége (és mulasztása) van évek óta, nevezetesen forgalmat kellene korlátoznia. Van intézkedési terv is, amit a olajfaló főpolgármester obstrukciója ellenére végül minden párt nagy többséggel elfogadott, de mégsem történik semmi. Ezért tüntettünk vasárnap délután.
Pontosabban én nem tüntettem, mert vasárnap délután is dolgoztam, a fene egye meg.

Napi légszennyezettség hírek a Levegő Munkacsoport honlapján.

Comments

Ádvent és kolbásztöltés

Ádvent
“Paradicsom mezeibe
Aranyszőnyeg leterítve.
Azon vagyon rengő bőcsű,
Abba fekszik Úr Jézuska:
Jobb kezibe arany vessző,
Bal kezibe arany alma.
Megzúdítá a vesszejét:
Zúg az erdő, zeng a mező.
Én nem láttam szebb termőfát,
Mint Úr Jézus keresztfáját,
Mert az vérrel virágozik,
Szentlélekkel gyümölcsözik.”
(Népi imádság, Istensegíts)

Képek ádventi estékről és kolbásztöltésről.

Comments (8)

Vonattal Vlagyivosztokba – olvasónk írta

Kicsi ötlet a következö(?) úthoz:

Ha még egyszer ahogy a délszlávok mondják “hugunk, Görögország” helyett “anyánk” (na, melyik-ország?!?) felé mennek, van egy aranyos trükk amivel igen olcsón lehet AZT (nem vicc!) az EGÉSZ országot vonattal bejárni. Vagy Szlovákiában (Pozsony a legjobb) vagy Szerbiában (Szabadka!) kell venni egy úgy nevezett CITY-STAR jegyet ami Szlovákiában 220 Euro két emberre oda-vissza akárhonnan akárhová (lehet Vlagyivoszotok is), távolságtól független. Szerbiában nem tudom az árat, de azért elönyösebb, mert a szovák jegy O. országon kívül elöírja, hogy az útvonal Lengyelország – Fehéroroszország felé kell hogy legyen, oda meg kell vizum. Szerbiában vásárolt CITY-STAR jegy elöírt útvonala M.O., Ukrajna (és Ukrajnába nem kell vízum). Hasonló CITY-STAR jegy van Bulgáriából, ott is CITY-STAR-nak hívják, ára kicsit magasabb – de az útvonal Bulgária – Románia – Ukrajna, ami szintén jobb.

Read the rest of this entry »

Comments (3)

Sziget 2006.

The Finger Players

Rég nem jártunk a Szigeten és most úgy alakultak a körülmények, hogy péntek este kimentünk jó kis hatezer forintos napijeggyel. Bahia sátorban és színház sátorban jártunk. Egy szingapúri együttes látványos előadását néztük meg. Aztán pedig a nagy öregeket Balatont és ef Zámbót, amik most nagyon bejöttek. De maga a Sziget hangulat bungeejunpingostól és bankkártyás sátrastól hát…! A Szigetről biztos mindenkinek megvan a maga véleménye, így én le sem írom, inkább írjátok meg ti vagy töltsétek ki a jobb oldalt látható kérdőívet.

ef Zámbó H.D.B.

Képek a pénteki Szigetről.

Comments

MÁV

Bicikliszállító vagon Vámosgyörk és Budapest közötti vonatokon mostanában gyakran közlekedünk kerékpárral. A nyári idényben mindig van jó pár bicikli a vonatokon. Találkoztunk már nagyon rendes és kevésbé rendes kalauzokkal, és nagyon rendes és kevésbé rendes biciklit szállítókkal is. A múlt hétvégén pedig megismerkedtünk az új kb. 62 bicikli szállítására alkalmas vagonnal és a benne zajló kerékpáros élettel.

A vagon.

Comments (2)

Halló apó, megdöglünk!

15-16 éves lehettem, egy túra után csehszlovák piros mackónadrágomban a vámosgyörki buszra vártam, onnan vitt a vonat Miskolcra, Ápolók koncertre. A kijelölt művházban bársonyszékben feszengtek a punkok az első sorokban, talán VHK-ra várva. Ők is lufiként polgárpukkadoztak, amikor váratlanul valaki furcsa akcentussal iszonyú hangerővel ezt üvöltötte a még összehúzott vörös függöny mögül: ,,Sejtelmes sirály setten, sejtelmes sirály setten”. Így indult a buli.

Aztán a szimpadról iszonyú háborúzajszerű zene szólt, valaki a vhk üstdobjain segített rá alkalmilag, a másik oldalt hátul valami fialal DrMáriás féle térdelt és egy kürtöt fújt, elől pedig egy munkásruhás munkásember végtelen energiával teli üvöltött a tankzajszerű zenét is elnyomva: Halló Apó, megdöglünk! Bada Dada volt az, ahogy Apót hívta telefonján, és a Jugoszláv Tudósok.

Az is lehet, hogy nem pont így volt, de én így emlékszem. Az viszont biztos, hogy Bada Tibor 1992 elhagyta Novi Szádot és Jugoszláviát, hogy aztán Büdöspeten élje le hátralévő életét, szülőföldjével a csatornarendszeren és a Dunán tartva folytonos kapcsolatot. Igen, élje le, mert a halál kamionja mindenkit elgázol, lalala. Tibor tegnapelőtt feladta, öngyilkos lett.

Led Zeppelin majicában és detektív kabátban emlékezünk meg jövő kedden (július 11-én) a Kultiban, az utóbbi évtizedekben a határon túli és az összmagyarság egyik legmeghatározóbb alkotójáról, de sokkal inkább egy emberről. Itteni megemlékezésnek meg itt a korai kétértelmű múzsa, egy doboz szarvas sör.
Megemlékező cikkek:

Apa többé nem hajtja a kocsit
Meghalt Bada Dada Tibor

Comments

Levegőt! – honlapajánló

Két nagyon jó cikket ajánlok a Levegő Munkacsoport honlapjáról a kedves olvasó számára.
Miközben mindenki egy radikális gazdasági megszorító csomagra vár, itt egy elgondolkodtató javaslatcsomag az adótörvények és a támogatási rendszer olyan megváltoztatására, ami egyszerre hozna százmilliárdokat a költségvetés számára és jelenthetne egy élhetőbb, tisztább levegőjű országot:
Javaslatok az adótörvények és állami támogatások módosítására.
A Budai-hegységet és az útjában álló embereket elpusztítani vágyó megalomán M0-ás lobbiról egy remek leleplező cikk:
Ingatlanspekuláció Budapest tehermentesítése helyett?.

Comments

Critical Mass Budapest

Critical Mass

32 000 people rode on his/her bicycles on 22. April in Budapest on Critical Mass demostration. We demonstrated for an bicycle frendly and lifeable city. Next demostration will be at 22. September. Come on you too!

Critical Mass Budapest 22. April.

Thank you for the organizers!

Comments

Vasárnapi festészet

Ma vasárnap van, vasárnapi blogger vagyok, és íme itt egy vasárnapi festő:

Bada Dada
.

Comments (1)

A Selmeci utca, ahol lakom

a Selmeci utca, ahol lakom

… a Selmeci utca, ahol lakom. …

Comments

Az új Kormányblog – technikai dolgok

Megelégeltem már a régi, saját fejlesztésű oldalt. Egyrészt csúnya volt, másrészt megúntam egyedül szerkesztgetni.
Az új megoldás wordpress blogmotorra épül, aminek a kódjában jó sokat turkálok, na nem önszántamból (jaj mi lesz, ha upgrade-elni kell :-( ).
A – szerintem gyögyörű – theme-et Beccary készítette.
Ezt is feltúrtam, aztán Niki megnézte IE-vel és kiderült, hogy ez így katasztrófa.
Pár órás chat-elés alatt InSay (aki technikai mindensége ennek az oldalnak) a fülembe súgott minden titkot, pl. hogy mit tud az IE a boxing modellből, meg mit nem, meg ilyesmi, lediktálta a css-t.
És íme, itt az eredmény (aztán raktam fel egy IE-t is, bár a fontok nem mindig tűnnek azonosnak az eredeti IE-vel :-) ).
A munkaasztal

A cikkeket Niki töltötte fel és formázta.

A kétnyelvűség céljából számos pluginnal próbálkoztam, leginkább kudarcot vallott az összes 0.3 és 0.5 közötti “early release pre beta” cucc. Végül a gengo-nál maradtam, kis módosításokkal sikerült működésre bírni.
Jamie Talbot jó kódot ír, azonban ez nem segít azon, hogy a wp alapkoncepcióból hiányzik az igazi többnyelvűség, a jobbmenü majdani angolítása távlati terv.

Comments (2)

Másolatnak a másolata

A TV2 tények elnevezésű termék után egy újabb olyan oldalra bukkantam, ahol egy szerző (Huba) szisztematikusan képeket másol, átméretez, majd sajátos feliratokkal lát el. Az oldalon látható képek jelentős részét Niki készítette és az oldalunkról lett egészen meglepő tartalmú környezetbe másolva, és természetesen mindezt a megkérdezésünk nélkül:
http://www.felvidekforum.com/viewforum.php?f=60
Huba legszellemesebb felirata talán a ,,fürdőző bivalyok Ázsia kapujában”, értsd: marhák a magyar határ közelében.

Comments

TV2 műhelytitkok, a kulisszák mögül

Nem nagyon tudom mi az a TV2, de alighanem valami kereskedelmi TV csatorna. De hogy hogyan készül a termék, arról sokmindent sejtek. Mondjuk beírják a google-be, hogy árvíz, Moldva, megtalálják a medvegyu.organic.hu-n lévő egy évvel korábbi kerékpártúra, a cikkhez vonatkoztatható képeit. Aztán szépen letöltik őket, csinálnak belőle egy sorozatot, kirakják a ,,TV2 Tények” oldalára. A fényképek készítőjének természetesen elfelejtenek szólni (akár dobni egy mailt), de biztos nagyon korrektnek érezhetik magukat, mert a cikk végére odaírják, hogy ,,Tények, fotó Gál Nikoletta”. A TV2 érintett kollégáinak azt tudom javasolni, hogy menjenek rizst kapálni, de sürgősen! Az ominózus cikk, meg mégegy. Az erdők tarvágását meg ideje lenne már abbahagynunk, nem?

Comments (1)

The most popular Hungarian TV-dirty-channel have stolen our pictures

We have no TV set, so we have few information in connection with what is the “TV2″ TV channel, but
I’m sure it is the most populer, or the second. But the google found our pictures in their commercial site. The title is “Tények”, means Facts, but everything is false, the time, the place, and the stolen pictures.
Illiterate newsmakers with sticky fingers go to cultivate rice!

The article,
an other.

And the original photo album.

Comments

First snowdrop and Masculin Hungarian Police (Budapest)

Jesus and the Rascals

The first snowdrop is ten thousand people at the Critical Mass demonstration. Even thought the mass demonstration was popular and the police was helpfull, Hungarian isnt’t the biker’s heaven. The “Masculin Hungarian Police” is the Hungarian Police marketing message (it comes from department of the interior, not from Monty Python’s Flying Circus). At Budapest there is a interesting phenomenon, a lot of policeman deal with biker penalty in very special cases.
The argument is, the law sais: “Bikers can use the pavemant, if the way is unusable for bicycle”, and the police sais: “If the way is forbidden for bikers, even it isn’t unusable”.

Pictures: Niki | Zsolti.

Comments

Húsvét

Húsvét, bukovinai plasztiktojás A plasztiktojást Cimpulung Moldovenescben vettük jó drágáé.

Comments

Karácsony

Karácsony A városi szokásoknak megfelelően (de természetesen nem azok követéseként :-) ) elfogyasztott halaink, pisztrángok.

Comments

« Previous entries Next Page » Next Page »