Archive for Mátra

Jelzésfestés a Mátrában

Extrém jelzésfestésMájus végén újabb jelzésfestéses hétvégén voltunk a Mátrában. Péntek este indultunk fel a hegyre extrém sok cuccal. Gyuri vitte a nagyzsákot: étel, ital, ruhák, hálózsák, sátor, polifom, nagy ágvágó a háton, Boró a nyakában és a jelzésfestéshez szükséges festékek, ecsetek pedig egy vödörben a kezében. Én Misit vittem meg egy kis zsákot. Így ballalgtunk fel a Mészpest hátára ahol aztán sötétedéskor sátrat vertünk. Ez volt az első családi sátorozásunk. Kicsit izgultam, milyen lesz ez majd a gyerekeknek. Hát! Misi kitörö örömmel fogadta a sátorverést, kacagta iszonyatosan a sátorrudakat. Sötétedés után jött a legnagyobb érdekesség a fejlámpák bent a sátorban! Aztán nagy mesélések közben -az erdei vadakról meg a baglyokról- elaludtunk. Másnap reggel találkoztunk a festőbrigád többi tagjával. Rita bátran nekivágott egyedül a hegynek, ügyes telefonos egyeztetések után sikerült megtalálnunk egymást a hegyoldalban. Megérkeztek Sanyiék is már festékes ecsettel a kezükben, mert a nagy tölgyfa alatt hagytuk nekik a festékszettet, így el is kezdték már a munkát. Kellett is, mert nem kis munka várt ránk, fentés, írtás…. Késő este lett mire az összes cuccal Hidegkútra értünk. Ott vártak már minket Ernőék, akik hihetetlen jó paprikáskrumplit varázsoltak nekünk vacsorára. Másnap a Muzsla felé vettük az irányt. Festés, irtás. Útközben elkezdett esni az eső. Ernőék kitartóan festettek tovább, így sok-sok év után a Muzslán is friss jó lejzések vannak. Sanyiék pedig vágták a bozótot, miközben Koppány is elindult Szurdokpüspökiből bozótirtani így a csúcs után nem sokkal összetalálkozott a két útkarbantartó csapat. Bejártuk és festettük még a János vára környékét is. Én még sosem jártam ezen a hegycsúcson, nagyon meredek és gyönyörű. Megint este lett mire visszaértünk Hidegkútra. Most Sanyiék vártak már ránk (mi gyerekekkel lassabban értünk vissza) bedagasztott kenyértésztával, amit este a kemencében meg is sütöttek, aztán meg jól meg is ettük a friss kenyeret.
Festékesvödör cipelés és jelzésfesttés képekben.

Comments

A Muzsla környéki varázslatos erdőkben jártunk

JelzésfestésJelzésfestés a Mátra115 útvonalán a Sóbánya-patak völgyén.
Jelzésfestés képek

Comments (1)

Bozótirtás és jelzésfestés Galagonyás-bérc és Hidegkút közt

A jelzésfestő, bozótirtó csapatBozótirtás és jelzésfestés a Mátra115 útvonalán Galagonyás-bérc és Hidegkút közt.
Képek

Comments

Március 15. Hidegkúton

Március 15. HidegkútonBejárás, bozótirtás a Mátra115 útvonalán.
Március 15. Hidegkúton

Comments

Téli Mátra seprés 2009

Téli Mátra

Comments (1)

Ágasvár, Óvár

Óvár
Két misztikus hegycsúcs, Ágasvár és Óvár. Két csúcs és két várrom egymás mellett.
Óvár bronzkori eredetű. A középkorban is használták, sőt hozzáépítettek. A legnagyobb vár volt Magyarországon a középkorban. Semmilyen írásos említés nem maradt fenn róla, nem tudni hogyan puszult el, kik lakták, mit csináltak ott. Régészeti feltárás nem volt még a várban.
Az egykori sáncok nyomai ma is látszanak a távolból.
A sáncokon belül síkká gyalult hegyoldalban források fakadnak, mocsarasítanak.

A két csúcs közti nyeregben húzódik meg az Ágasvári-turistaház, igazi túrázóknak való hely, autóval nem megközelíthető erdei szállás. Itt szálltunk meg, ettük Jani (házigazda) finom főztjeit, megkóstoltuk az Ágasvári csokit, különleges minőség, finomság.
Jó volt.

Ágasvár, Óvár havas képek

Comments (1)

Kisnána – Kékes

bükkös Kékes közelében
zuzmós kő Disznó-kőnélÚjabb Mátra 115 szakaszt jártunk be, a Kisnánáról Kékesig terjedő szakaszt. Az út végig jól követhető volt, a jelzések tökéletesek. Közben fákat fényképeztem szorgalmasan.
Sok fa és erdő a Mátrában
Virág képei Kisnána-Kékes útvonalon

Comments (2)

Mátra 115 útvonalbejárás

Mátra 115 útvonalbejárás2009. június 6-7-én újra megrendezzük a Mátra 115 teljesítménytúrát, jobb lesz, mint valaha.
Bagolyirtáson megtartottuk induló közgyűlésünket és bulinkat, majd bejártuk egy kis szakaszt, a Mátraszentimrétől Mátrakeresztesig tartó részt.
Őszi képek a Mátra 115 bejárásról.
Virág képei

Comments

Gombászás a Világos-hegy oldalában

CsiperkékGombászás a Világos-hegy oldalában.
Gombászás a Világos-hegy oldalában képek

Comments

Abasár, Sárhegy, Via Dolorosa

Vadászpark Abasár, Sárhegy, Via Dolorosa, vadászparkkal elzárt hegyek.

A Via Dolorosa egy újabb kiváló mátrai teljesítménytúra, tökéletes ellátással, végtelenül empatikus és túrázóbarát rendezőkkel. Asszem mindenki számára példaértékű volt a rendezés.

Na de a hétvége másról is szólt, nem csak erről a jó túráról. A hétvége főszereplői a motorosok, kvadosok, erdőirtások, és külön kiemelném a vadászparkokat. Azt hiszem ez a négyes jellemzi a Mátra szép jövőjét (illetve a ralliverseny, ami nagy sajnálatomra ezen a hétvégén épp nem volt).
Szóval van az erdő, ami ugye a miénk (vagy bonyolultan és kissé homályosan megfogalmazva állami tulajdon). És mi végtelenül sok pénzért, de annál is lelkesebben fenntartunk egy adminisztratív munkát végző szervezetet, ami elvégez helyettünk egy csomó munkát (ez ugye az állam). És milyen jó, hogy az adminisztrátorok pontosan tudják, hogy a Mátra még ki nem irtott erdeit vadászparkokká kell alakítani, ahová mi, az erdő gazdái nem mehetünk be többé. Nyilvánvaló, hogy ez egyrészt a mi érdekünkben történik, sőt mi kértük, hogy így legyen. És ezen a hétvégén külön örömmel töltött el, hogy miután a Via Dolorosán sokan nagyon durván eltévedtünk egy ilyen vadászpark miatti jelzésátalakítás miatt (sokan feladták a túrát itt), másnap a Rónya-kőhöz tervezett kirándulásunk is meghiúsult egy másik vadászpark miatt.

Abasár, Sárhegy képek, részletes Via Dolorosa beszámoló a futó bolondoknak, amit alább beidézek:
Read the rest of this entry »

Comments

Szentivánéj Hidegkúton

Szentivánéj Hidegkúton Igazából előszentiván volt a hétvégén a Mátrában a Hidegkúti Turistaházban.
Szentivánéj Hidegkúton.

Comments (1)

Hidegkúti sütögetés

(2007 november)
A falu fényei
Olyan kevés kell egy ilyen hétvégéhez, hogy nem is igaz:

- Egy-két telefon Tibornak az időpont egyeztetéshez, körtelefon, kör-email a szülőknek.
- Otthon begyúrt mézeskalácstészta, tésztaformák, tepsik, sodrófák.
- Sok liszt
- Sok krumpli
- Bor és fűszerek a forraltborhoz, cukor
- Nagy hátizsákok
- Elszánt szülők
- Sok-sok gyerek
- Jókedv

Tehát ennyi. Garantáltan sikeres recept, érdemes kipróbálni.

Képek.

Comments (3)

Hétvége a Mátrában

Tölgyfarönkök a Nyikom-nyeregbenEgész hétvégés Mátra, mitöbb Hidegkúti-turistaház és környéke. Az ország legszebb erdője címre is esélyes Muzsla, ami talán megmenekül a kiirtástól, mert megvédi a sas. Tökéletes tavaszi túraidő, majdnem 0 turista rajtunk kívül, sokadszorra bebizonyosodott, hogy az emberek nem tudják, hogy van ez a Mátra nevű hegység, ami a legjobb túracélpont itthon. Virágok hóvirágtól keltikékig, na és egy héricsmező. Ez a hétvége mérlege és akkor jöjjenek a részletek.

Mátrai tavasz képekben

Read the rest of this entry »

Comments (8)

Hidegkúti turistaház a Mátrában

Hidegkúti turistaházHétvégén a Mátrában a hidegkúti turistaházban jártunk, paprikáskrumplit főztunk, néztük hogyan eszi meg a teliholdat a morkoláb, fát gyűjtöttünk tüzelőnek, meg tervezgettük milyen lenne a Nyári Mátra teljesítménytúrát szervezni.

Hidegkúti és mátrai képek

Comments (3)

Író-író találkozó a Mátrában

Hidegkúti turistaház A nálunk megszokott menetrendet követve; számunkra előzetesen teljesen lehetetlen időpontban, helyen és időjárási körülmények között végre körvonalazódott egy rég várva várt találkozó.
Szombaton tisztázódott, hogy pontosan a Mátra Hidegkúti turistaházában találkozunk Gyuriékkal valamikor az esti órákban. Korai ebédelés után alvópozicióba helyeztük a kiskorúakat az autóban, majd elindultunk a zuhogó esőben. Túristatérkép nélkül, várhatóan az este határán egy tejesen ismeretlen terepen többnapos eső után és közben, bazi nagy hátizsákokkal elég kalandosnak ígérkezett. Read the rest of this entry »

Comments (4)

Téli Mátra 2007.

Téli MátraIdén is Lajosházán voltunk ellenőrzőpontok. Bár úgy néz ki, hogy elmarad a tél a Téli Mátrára azért erőt vett magán az időjárás és egy kis hódara eséssel és nagy széllel próbált téli hangulatot teremteni.
Talán a hóhiány miatt is dőltek rekordok, már a résztvevők számát illetőnen is (több, mint 2000 résztvevő volt) és a sok futó meg túrázó hihetetlen jó arányban és idő alatt teljesítette a távot.

Téli Mátra 2007. képek

Comments

Téli Mátra – 2007. január 27.

Kedves olvasó, a 2007-es Téli Mátra nem csak egy kihagyhatatlan teljesítménytúra, de író-olvasó találkozó is egyben, a Kormányblog teljes legénysége, azaz a mindenkori kormány a helyszínen lesz, ellenőrzőpont, bontó, induló színekben.
Ha minden olvasó eljön, igérem rendes havat is szervezek a túrára, hogy igazi téli túra lehessen!

Comments (8)

Markazi vár

Markazi várrom Nevezetes események után és előtt rég nem látott népes kormánykülönítmény éjszakázott a Markazi várromnál. Felfelé menet a sötétbe jól eltévedtünk, mert egy bolondos vizslát követtünk az egésznapos borospince látogatást is tartalmazó program után. Aztán végül viharos szélben érkeztünk meg a romokhoz. Reggel aztán a hűvös napsütésben ünnepeltünk mindenféle évfordulókat, aztán rohanás le a hegyről. Ilyen szűkös időkben csak ennyire futotta.

Markazi várrom.

Comments

Vidróczki 58, Mátra, hétvége

Újra egy péntek délután, újra bicajjal a Keletibe, Margit-híd, körút, hol buszsáv, hol nem, tűkölő agresszív autósok, de mi vagyunk a keményebbek, leszoríccsuk mindet, bár nem lehet látni a füsttől, aztán a hetes sávjában egy utolsó hajsza, a taxisok mintha udvariasabban előznének, mint négy éve (értsd: nem sozrítanak le a halálba, adnak 20 centit).
A keletibe nincs sor! Gyorsan megvesszük a jegyeket Vámosgyörkre. A Craccoviára szállunk, egy csomó angol van a vonaton, Krakkóba mennek.

Kerékpárszállítás a vonaton

Jön három bicajos sorstárs, a vasutasok aszongyák nekik. hogy nem szállhatnak fel. Rábeszélem őket, és már fenn is van az öt bringa egymás mellett, állítva egykerékre (aztán jön egy jegyellenőr és barátunk lesz, még azt is elmeséli, hogy neki milyen bicaja van!). Meg még indulás előtt veszek egy sört és akkor már gurulhatnak a vasszagú vagonok.
Vámosgyörkről kemény tempóban tekerünk szürkület előzőben. Akkor szembe jön egy gyilkos ezerrel, előz egy másikat, és teljesen leszorít az útról, egy centit se hagy. Túlélem, sőt nem is bukok, de durrdefektem van, két helyen kiszakad a belső.
Innen vállon viszem a bicajt.

Read the rest of this entry »

Comments (4)

Mátrai jelentés

Ne a járdán!

Szombati kellemes munkahelyi workshop után hullafáradtan tekertem a Keletibe. Fel a Margit-hídra, az világos ugye, hogy nem a járdán, de buszsávni, vagy nem buszsávni, ez itt a kérdés. Végül szabálytalanul a buszsávba nyomtam veszettül, igyekeztem olyan tempóba, hogy busz ne érjen utól.
A hatvani személyen van bicikliszállító kocsi, hatan vagyunk, rögtön a múltheti kerül szóba, ki se kell mondani, hogy CM, mindenki tudja, miről van szó. A többiek elővárosiznak, én megyek végállomásig az iszonyú lepukkant és megrongált bicikliszállítóban.
Irány Csány, aztán Atkár. A 3-as, meg 32-es út kényelmes, alig néhány autó a fővároshoz szokott bringás számára, és csak két km ezeken a város széléig, itt ráfordulok végre a döcögős csányi útra. Ez már a kánaán. Virágzó repce illata, fácánok, meg én, semmi más. Na jó, Csányig megelőz egy busz, a szele húz egy kicsit. Csány isten, világvége, jó végiggurulni, kendős nénik beszélgetnek az utcán, kicsit olyan, mint 10 éve az én falum, vagy nem olyan, mittudomén, de nosztalgikus.
Hajtok tovább a síkon, majd tanyák, egy halom, talán valahai kunhalom belvízzel bekerítve. Egyetlen dombocskára tekerek egy erősebbet és előttem Atkár, balfelé a Sárhegy, meg a Mátra az estében.

Kerékpározás a Mátrában

Másnap Nikivel együtt nekivágunk a világoszöld Mátrának, délelőtti napsütésbe. A Gyöngyös-Mátrafüred bicikliút megszűnőben, néhol már teljesen eltűnt a burkolat, a város szélén Kopiékkal találkozunk, futás után nyújtanak, meg korareggel már letekertek egy 90-es kört országútival olyan legjobb helyeket érintve, mint Mátraballa, meg Mátraalmás, készülnek a Vasemberre.

Fényképek a tavaszi Mátráról és a sok-sok útbaeső irtásról.

Read the rest of this entry »

Comments (4)

Mátra februárban

Mátra, irtás

Rövid kiruccanás a Mátrában. Sportosra terveztük, de csak séta lett belőle. Lustaság, öregség? Viszont megszületett az elhatározás, hogy végigfényképezzük és feltérképezzük a Mátra összes irtását. Mivel legmagasabb hegységünk lassacskán nagyobbrészt már csak irtásokból áll, ez nem lesz egy egyszerű vállalkozás. A képen látható is egy irtás a Kálló-völgy oldalában.

Mátrai képek

Comments

Téli Mátra 2006

Téli Mátra ellenőrzőpont, LajosházaSzombat reggel fél 6, kivételes reggel, nem magamtól ébredek, még tudnék aludni.
Szendvicseket dobunk össze, aztán irány Mátrafüred, odakint -13,5 fok, ez alighanem egy enyhülő napot sejtet a hideg hét után.
A rajtban Tamástól megkapjuk a redundáns felszerelést, dupla bélyegző, dupla toll(az egyik aztán be is fagyott), dupla feliratozás.
Az előző este testvéreim egy pálesz mellett már felkészítettek, kőkemény sorbaállás lesz Lajosházán. Na az nálunk nem! – mondom, lélkeben nagyon készülünk, ilyen nem fordulhat elő.
Lassan megyünk, nem akarunk átvizesedni, Lajosháza előtt kevéssel ér utól bennünket két túrázó, aztán két futó, majd megpillantjuk az összefüggő tömeget, hát futni kezdünk, ha ezek itt utólérnek, nem fogunk a tervezett helyen pecsételni soha. Egy kedves bácsi a síbotjával lenyomja a padról a havat, felrakjuk a ,,pecsételőizolírt’’, oszt mán mehet is a nagyipari munka.
1997, Téli Mátra, zsíroskenyér szállítás
Fel se tűnik, hogy még mindig közel mínusz tíz van, olyan elkeseredett ütemben nyomjuk a pecséteket. Az alkarom már görcsöl (van is egy kis izomlázam emiatt), de nyomni kell tovább, nem adjuk fel, nekünk nincs frissítőpont. Sok közelebbi ismerős, és egykori túratárs jön, utóbbiak nem ismernek fel (ezt már pár tavalyi teljesítménytúrán is kiteszteltem).
A végefelé isteni házipálinkát is kapunk a 26-os távon (a helyi szleng szerint ,,gyerektáv’’) induló túrázóktól, akik bennünket nem, de más ellenőrzőponton lévőket ismernek, a pálinkakínálás pedig tranzitív az ismeretség mentén, mint itt is bebizonyosodik. Na ránk is fért, kicsit negyed tizenkettő van és kicsit helybenfutunk, hogy ne fagyjunk széjjel teljesen.

Read the rest of this entry »

Comments (1)

Újra a Mátrában

Úgy látszik újra felfedezzük a Mátrát, megint ott telt egy rövidebb hétvége. Péntek este négyen buszra szálltunk, oszt irány Szurdokpüspöki. Ott aztán beteljesült egy nagyon régi álmom, helyi bort kóstoltunk. Előtte a kocsmában kis pilzenit ittunk (fejlődik ám ez az ország sörivásilag). Asztán föl a zsákokat, megint Sztálin utca és máris kapaszkodtunk fölfelé a pincesoron. Egy kőpince előtt kőkeményen mulatozó embereket pillantottam meg. Óriáspöfeteggel elvégzett szabadrúgás Kintről is jól lászottak a pincében sorban fekvő karbantartottnak látszó hordók. Na mondom ez lesz az, itt az alkalom! Lehetne-e egy kis bort kóstolni? Tüstént előkerült Vékony Feri, a pincetulaj, lekezeltünk, és már hozta is a bort. Kaptunk egy műszőrt a pince előtti öreg faragott kőpadra, és ott nyomtuk Vékony Feri fekete borát, ami tér-idő ugrást jelentett, természetesen. Olyan bor volt, ami soha nem kerülhet palackba, mégis mindenki öntötte magába (holott mindannyian kisstílű fukar borsznobok és hivatásos raligyűlölők vagyunk, lásd még Magyar Borok Útja Fingóverseny), mert annyira csúszott az egyébként enyhén szólva nem híres borvidék tiszta (vagy nem tiszta) hamisítatlan bora, hogy már kishíjján megártott ;-) . Vékony Feri szerint tiszta cvejgelt ez, lehet, bár a színe sem hasonlított. Na de mit jelent Szurdokpüspökibe a cvejgelt szó? Asztán még megbeszéltük pár falubelivel, hogy ez a lápa a legszebb táj a világon, majd mi négyen nekiindultunk sátorhelyet keresni, valahol a Diós-patak mellett sikerült is. Másnap gombát szedtünk és összeütköztünk a Mátra 60 teljesítménytúrával, jó pár régi súlyos arccal, elég nehéz volt elszámolni önmagammal, hogy most én akkor itt sörözök, ők meg futnak, csak a verejték a közös már ebben a megkopasztott hegyekkel körbevett Mátrakeresztesben. Este egy nagy tölgy mellett kőtűzhelyet építettünk (a Mátra egyik legjobb forrásánál és sátorozóhelyén, amit nem árulok el, hogy hol van), ezen keserűgombát sütöttünk szalonnacsíkokkal, meg kolbásszal és szalonnával csurdítottunk, közben kopogott a makk. Másnap reggel újra barátságos makkkoppanásokra ébredtünk, majd megkönnyebbült hátizsákkal gyalogoltunk be Mátraverebélybe. A mátrai túra képei.

Hazaérve pedig végre továbbírtam az udmurtia leírást: Udmurtia, és a technikai dolgokról: Utazás Oroszországba.

Comments

Zuhogó eső és Farkaslyuk-tető

Farkaslyuk-tető Elárulok egy titkot. Budapestről óránként járnak gyorsjáratok, amik a 21-es úton jól megközelítik a Mátrát. Így pl. 1 óra 22 perc alatt Mátraverebélybe lehet utazni, akár egy húzós hét utáni szombat reggelen is. Ha Mátraverebélyben a Mátra felé indulva megtaláljuk a boltot (a kék jelzésről látszik bal kéz felé egy mellékutcában), akkor még Palóc Barna sört is ihatunk! A zuhogó eső miatt csak egy gombászást tartottunk. Rókagombát, kevés vargányát, érdesnyelű tinórút, laskagombát és sok-sok sárga gerebengombát szedtünk a Farkaslyuk-tető oldalában. Képek, Farkaslyuk-tető oldala.

Comments

Gombaszüret a Mátrában

Ennyi gombát még soha nem láttunk a Mátrában, épp most sütöttünk vacsorára egy kilós királyvargányát. Óriás pókhálósgomba Péntek este munka után Szurdokpüspökibe buszoztunk tengelytörés közeli kerülőutakon (a fizetős M3 autópálya felújítás miatt szokás szerint járhatatlan). De hogy hogyan is változik a világ: a kocsmában pilsenit és kozelt ittunk, mielőtt nekivágtunk az egykori Sztálin-utcának (ahol csak néhány éve cserélték le a táblákat). Keresztül a szurdokpüspöki borsoron (egyszer még bort kóstolok itt, ha addig élek is :-) ), az erdő szélén meg már olyan sötét volt, hogy célszerűbbnek láttuk itt sátrat verni. Hideg este jött széllel, alattunk Szurdokpüspöki, a 21-es út, felettünk a csillagok és köztük jártak a hullócsillagok. Arról a világról gondolkodtunk, amiben nincsen 21-es út, mi meg akkor milyen messze lennénk az otthonunktól, ami akkor nem B-ben lenne, hanem két Gyöngyös melletti faluban, így meg milyen közel is. Meg kicsit éreztük is azt világot. Testes olasz vörösbort ittunk közben. Olyan érzésre gondoltam, mint gyerekkoromban volt, a falu szélén volt a széle a közelnek, ha nem a világnak. Aztán persze épült a nagyút (na meg mégkésőbb a falut bekerítő „pálya”, és a faluszélünkre rakott „új 3-as”). Szúrós rőzséből tüzet gyújtottam, ez mellett melegedtünk, aztán bebújtunk az Urálra vásárolt (végül oda nem jutottunk el) méregdrága szupervízálló és kényelmes sátrunkba. Hát most is kényelmes volt. Hajszerű, ismeretlen gomba Másnap reggel épp hogy beléptünk az erdőbe, azonnal gombák fogadtak bennünket. Sokfelé nem is lehetett úgy járni az erdőbe, hogy ne lépne az ember olykor egy gombára. Először szürke trombitagombát, aranysárga tinórút (asszem ez nem hivatalos név), galambgombákból ízelítőt, és pár ízletes vargányát szedtünk, ja és érdesnyelű tinórúkat. Aztán felkeveredtünk az Isten-fa tető nevű csúcsocskára, ahol tulajdonképpen most jártunk először, érdemes volt, van ott jó gyep is, meg egy májgombát találtunk még. Read the rest of this entry »

Comments (5)

Mushroom “harvest” at Mátra mountain

Óriás pókhálósgomba

We have never seen as many mushrooms as this cold and rainy summer. We have seen some extraordinary or curio genus.

Mushroom photos.

Comments

Sousage roasting at Sárhegy mountain (Hungary)

Csurdítás a Sárhegyen

“Sárhegy” (means “mud hill”) is one of my best friends from my teenages.
At the top, at the hill’s top we drink wine excellent from Tokaj (which isn’t fits sousage, but we didn’t mind), watched the vacant lights of our birthplace from the high.

Pictures

Comments

Csurdítás a Sárhegyen

Csurdítás a Sárhegyen Pontosabban a Visonta-hegyen sütöttünk kolbászt, lestük az elhagyottnak érzett város fényeit, és tokaji furminot ittunk, bár nem illett a kolbászhoz. Féltünk, hogy kigyúllad a fű (a szél súlyosan beindult a csurdítás végére, és minden száraz volt), úgyhogy levittük vállon az izzó végű fákat a sarakig. Másnap reggel megnyugodva figyeltük a Visonta-hegy oldalát, hogy nem fekete. Képek.

Comments

Blokkház

Csendélet a Blokkházban Mikor megérkeztünk, egy erdésszel és vevőnek látszó emberrel találkoztunk. Azt hazudtuk, hogy megyünk Solymosra, csak megálltunk pihenni (szerencsére még nem voltunk bent a házban). A fölös időt pálinkázással töltöttük (egy béna aszútörkölynek nevezett készítményt ittunk), és hallgatóztam. Az erdész a lépcső pótlásáról és a ház hátának korrekciójáról beszélt a feltételezhető vevőnek, akit persze jól átbaszott, mert belülről kicsit problémásabban néz ki az épület.

A házban a teakályhát Guszti (titkos rekecsini ismerős) szaktudásával együtt sem tudtuk normálisan használni. A kémény jól huzatol, a kályhacső sem volt eldugulva. Jól ég a tűz, de szét van égve a fűtőtest és a lukakon ömlik belőle a füst, javíthatatlan. Ezért a régi lemezkályhával fűtöttünk. Ez is füstöl megrakás után, de ha már jól ég a rárakott fa, akkor nem füstöl és gyorsan meleget csinál. Sajnos a régi kályha ajtajának egyik pántja le volt törve és most a fűtés során a maradék is letört, ettől még odatámasztható a helyére, de ez is egy aggasztó körülmény.

A ház reggelre eléggé kihűlt, mivel a falon egyre több szemmel látható luk van, pl. a gerendák mellett.

Pelét nem láttunk, csak kisegeret. Képek.

Comments

Túra a Mátrában

Lapos söröző Mátraháza, Sándor-rét, Parádfürdő útvonalon tettünk egy kis túrát. Útközben a sándor-réti Szent-István csevice vizéből merítettünk, Parádfürdőn palóclevest ettünk. Aztán át Domoszlóra: Vörösvár, Várbükki erdészház, Domoszlói-kapu, Domoszló. Végül egy fenyvesben galambgombát és fenyőtinórút szedtünk.

Képek.

Comments

« Previous entries Next Page » Next Page »