Archive for tájbringa

Pádis kétlábon és kétkeréken

Pádisról

Pádis egy kis gyöngyszem. Közel van, érintetlen, tiszta és annyira zöld, hogy legszívesebben beleharaptam volna a sokszor térdig erő fűbe. A hétvégét leszámítva alig vannak túrázók, pedig a túraútvonalak jól kiépítettek, térképek és online anyagok is bőséggel rendelkezésre állnak. Mi két napot túráztunk, két napot bicajoztunk, kevés volt. Pádis egy 1200 m középmagasságú karsztfennsik, melyet hatalmas szakadékok öveznek, ezek között mély völgyek, szorosok és kanyonok találhatók. A karsztfennsíkon dolinák, töbrök, barlangok, gleccserek, karrok, marmiták (bármit is jelentsen ez pontosan) alakultak ki. A völgyekben rohanó vizek víznyelőkben, vagy barlangok szájában tűnnek el, majd kilométeres távolságokban karsztforrások formájában jelentkeznek újra. A terület legnevezetesebb természeti objektumai: Csodavár, Galbina-szoros és tisztás, Elveszett Világ, Ponor – Tisztás, Szamos-bazár: Aragyásza-barlang és Meleg-Szamosi szoros, Boga-völgyi szoros, jégbarlangok, Pádis-barlang, Bászrai-katlan.

Képek: http://picasaweb.google.com/zsolt.tulassay/200806Padis

Read the rest of this entry »

Comments (3)

Csütörtöki tájbringa sorozat

MTBOIdén is megrendezésre kerül a csütörtöki tájbringa edző- és népszerüsítő-versenysorozat, ahol minden érdeklődő kipróbálhatja ezt a sportágat. Csak bringa kell (bukó kötelező!) meg esetleg valami térkép tartó, de az kölcsönözhető a szervezőktől is limitált számban.

A tervezett napok és helyszínek:
szept. 7. Normafa
szept. 14. Hárshegy
szept. 21. Jánoshegy
szept. 28. Csillebérc

A részleteket elolvashatjátok a kiírásban. Illetve az épp aktuális verseny előtt a tájkerékpáros versenynaptárban lehet utánna nézni. Érdemes egy-egy versenyre előre emailben bejelentkezni.

Comments (1)

Tájbringa verseny a cseheknél

Németországi rokonlátogatásunkhoz kapóra jött, hogy egymást követő hétvégén rendeztek Cseh- és Németországban is tájbringa versenyt, ami „pont” útba esett jövet-menet. (A tájbringa – hivatalos nevén MTBO – a tájfutás kerékpárral űzött technikai szakága)
Read the rest of this entry »

Comments (3)