Archive for Gomba

Gombaszüret a Kevély oldalában

Vargányák A gyakori nyári esők után idén végre a korábban gombasivatagnak minősített Kevély hegy oldalában is találtunk sok jó gombát. Gyuri elég ügyesen kikutatta hol is van a közelben vargánya leleőhely. Aztán a hétvégén jól leszüreteltük egy nagy adag vargányát és trombitagombát. Sütöttük, szárítottuk és négy felé ajándékoztuk.
Vargányaszüret

Comments

Gombászás a Világos-hegy oldalában

CsiperkékGombászás a Világos-hegy oldalában.
Gombászás a Világos-hegy oldalában képek

Comments

Gerinctúra a szlovák-lengyel határon

Przegibek nyergi turistaház Agusztus 20. már rég volt, de mostanra jutott el a Kormányblogig ez a beszámoló töredék.
Ismét a szlovák lengyel határon túráztunk, most a gorál vidéket látogattuk meg, hol szlovák, hol lengyel oldalon. Nagyszerű többnapos gerinctúrát lehet csinálni a Kysucké Beskidekben és az Oravské Beskidekben. A hegygerinc lengyel oldalán pedig nagyszerű hegyi turistaházakban lehet különleges lengyel ételeket, italokat kóstolni pl. Żurek, barszcz, faszolka stb. Az én kedvencem az erdei gyümölcslekvárral töltött pirog. A hegygerinc 1000 méter kürüli, nagyon barátságos -kismamatúrára is bátran ajánlom :-) . Mivel a gerinc pont a szlovák-lengyel határon fut, így a tájékozódással sincs gond, hiszen a határkövek biztos tájékozódási pontot jelentenek (szlovák térképek jelölik a hegycsúcsokon és nyergekben lévő határkövek számát) és egyben sajátos hangulatot adnak a túrának. Nyár végén pedig telis-tele volt a gerinc szederrel és áfonyával.
A gerinctúra után még túráztunk egy napot a Chočské hegységben. Gombák között sátoroztunk, majd a Liptói várat néztük meg, ami mindössze egy 999.9 méter magas csúcson van, de olyan pazar kilátás nyílik onnan, hogy látni lehet az Alacsony Tátrát, Kis-Fátrát, Liptói Havasokat, Liptói tavat, Veľký Choč csúcsot, Árvai Magurát, Babia Hora csúcsát. A vár alatt pedig meglepetésként, egy szabadtéri melegvizes nomád fürdő.

Kysucké Beskidy, Oravské Beskidy képekben.

Comments (3)

Újra a Mátrában

Úgy látszik újra felfedezzük a Mátrát, megint ott telt egy rövidebb hétvége. Péntek este négyen buszra szálltunk, oszt irány Szurdokpüspöki. Ott aztán beteljesült egy nagyon régi álmom, helyi bort kóstoltunk. Előtte a kocsmában kis pilzenit ittunk (fejlődik ám ez az ország sörivásilag). Asztán föl a zsákokat, megint Sztálin utca és máris kapaszkodtunk fölfelé a pincesoron. Egy kőpince előtt kőkeményen mulatozó embereket pillantottam meg. Óriáspöfeteggel elvégzett szabadrúgás Kintről is jól lászottak a pincében sorban fekvő karbantartottnak látszó hordók. Na mondom ez lesz az, itt az alkalom! Lehetne-e egy kis bort kóstolni? Tüstént előkerült Vékony Feri, a pincetulaj, lekezeltünk, és már hozta is a bort. Kaptunk egy műszőrt a pince előtti öreg faragott kőpadra, és ott nyomtuk Vékony Feri fekete borát, ami tér-idő ugrást jelentett, természetesen. Olyan bor volt, ami soha nem kerülhet palackba, mégis mindenki öntötte magába (holott mindannyian kisstílű fukar borsznobok és hivatásos raligyűlölők vagyunk, lásd még Magyar Borok Útja Fingóverseny), mert annyira csúszott az egyébként enyhén szólva nem híres borvidék tiszta (vagy nem tiszta) hamisítatlan bora, hogy már kishíjján megártott ;-) . Vékony Feri szerint tiszta cvejgelt ez, lehet, bár a színe sem hasonlított. Na de mit jelent Szurdokpüspökibe a cvejgelt szó? Asztán még megbeszéltük pár falubelivel, hogy ez a lápa a legszebb táj a világon, majd mi négyen nekiindultunk sátorhelyet keresni, valahol a Diós-patak mellett sikerült is. Másnap gombát szedtünk és összeütköztünk a Mátra 60 teljesítménytúrával, jó pár régi súlyos arccal, elég nehéz volt elszámolni önmagammal, hogy most én akkor itt sörözök, ők meg futnak, csak a verejték a közös már ebben a megkopasztott hegyekkel körbevett Mátrakeresztesben. Este egy nagy tölgy mellett kőtűzhelyet építettünk (a Mátra egyik legjobb forrásánál és sátorozóhelyén, amit nem árulok el, hogy hol van), ezen keserűgombát sütöttünk szalonnacsíkokkal, meg kolbásszal és szalonnával csurdítottunk, közben kopogott a makk. Másnap reggel újra barátságos makkkoppanásokra ébredtünk, majd megkönnyebbült hátizsákkal gyalogoltunk be Mátraverebélybe. A mátrai túra képei.

Hazaérve pedig végre továbbírtam az udmurtia leírást: Udmurtia, és a technikai dolgokról: Utazás Oroszországba.

Comments

Zuhogó eső és Farkaslyuk-tető

Farkaslyuk-tető Elárulok egy titkot. Budapestről óránként járnak gyorsjáratok, amik a 21-es úton jól megközelítik a Mátrát. Így pl. 1 óra 22 perc alatt Mátraverebélybe lehet utazni, akár egy húzós hét utáni szombat reggelen is. Ha Mátraverebélyben a Mátra felé indulva megtaláljuk a boltot (a kék jelzésről látszik bal kéz felé egy mellékutcában), akkor még Palóc Barna sört is ihatunk! A zuhogó eső miatt csak egy gombászást tartottunk. Rókagombát, kevés vargányát, érdesnyelű tinórút, laskagombát és sok-sok sárga gerebengombát szedtünk a Farkaslyuk-tető oldalában. Képek, Farkaslyuk-tető oldala.

Comments

Gombaszüret a Mátrában

Ennyi gombát még soha nem láttunk a Mátrában, épp most sütöttünk vacsorára egy kilós királyvargányát. Óriás pókhálósgomba Péntek este munka után Szurdokpüspökibe buszoztunk tengelytörés közeli kerülőutakon (a fizetős M3 autópálya felújítás miatt szokás szerint járhatatlan). De hogy hogyan is változik a világ: a kocsmában pilsenit és kozelt ittunk, mielőtt nekivágtunk az egykori Sztálin-utcának (ahol csak néhány éve cserélték le a táblákat). Keresztül a szurdokpüspöki borsoron (egyszer még bort kóstolok itt, ha addig élek is :-) ), az erdő szélén meg már olyan sötét volt, hogy célszerűbbnek láttuk itt sátrat verni. Hideg este jött széllel, alattunk Szurdokpüspöki, a 21-es út, felettünk a csillagok és köztük jártak a hullócsillagok. Arról a világról gondolkodtunk, amiben nincsen 21-es út, mi meg akkor milyen messze lennénk az otthonunktól, ami akkor nem B-ben lenne, hanem két Gyöngyös melletti faluban, így meg milyen közel is. Meg kicsit éreztük is azt világot. Testes olasz vörösbort ittunk közben. Olyan érzésre gondoltam, mint gyerekkoromban volt, a falu szélén volt a széle a közelnek, ha nem a világnak. Aztán persze épült a nagyút (na meg mégkésőbb a falut bekerítő „pálya”, és a faluszélünkre rakott „új 3-as”). Szúrós rőzséből tüzet gyújtottam, ez mellett melegedtünk, aztán bebújtunk az Urálra vásárolt (végül oda nem jutottunk el) méregdrága szupervízálló és kényelmes sátrunkba. Hát most is kényelmes volt. Hajszerű, ismeretlen gomba Másnap reggel épp hogy beléptünk az erdőbe, azonnal gombák fogadtak bennünket. Sokfelé nem is lehetett úgy járni az erdőbe, hogy ne lépne az ember olykor egy gombára. Először szürke trombitagombát, aranysárga tinórút (asszem ez nem hivatalos név), galambgombákból ízelítőt, és pár ízletes vargányát szedtünk, ja és érdesnyelű tinórúkat. Aztán felkeveredtünk az Isten-fa tető nevű csúcsocskára, ahol tulajdonképpen most jártunk először, érdemes volt, van ott jó gyep is, meg egy májgombát találtunk még. Read the rest of this entry »

Comments (5)

Mushroom “harvest” at Mátra mountain

Óriás pókhálósgomba

We have never seen as many mushrooms as this cold and rainy summer. We have seen some extraordinary or curio genus.

Mushroom photos.

Comments

Murányi-fennsík

szemcsés aranygomba
Légyőgalóca ligetek, a legendásan olcsó murányi étteremben a murányi specialitások kóstolására ösztökélő helybéli pár sör után előveszi a parkőri igazolványát, és a szállásunkról érdeklődik fenyegetően, Deutch hotel, szénsavmentes Steiger sör, zöld rétek, ligetek és szemcsés aranygomba.

Murányi-hegység képekben

Comments

Ipolytarnóc-Bagolyirtás

Az igazi A közepébe vágva, a lényeg az igazi volt. Csákányházán minden cigányember hajnaltól
fogva az igazit kereste, és persze volt aki kb. 10-es ikret talált. Elképesztő jó volt a termés.
A teljes sztori titkos levlistánkról kimásolva alább kattintva érhető el, itt meg a
képek.

…Előkerül a kocsmárosnő, mi Staroprament (vén forrás) kérünk mert az is van.
Aztán megszólít az egyik roma szlovákul, hamar áttérünk egy jobban beszélt
nyelvre. A vajdájuk Losoncon lakik, mindössze 7 kmre, aztán gyorsan vált,
nagyon magyarrá válik. Lediktálja a rappi magyar polgártársak panaszát,
amit feltétlenül el kell juttatnunk magyarba, hogy megjelenjen az
újságban (a petíció nálunk van). Nem értjük mit kéne reagálnunk,
de valószínűleg elmarad a várt hatás.
Aztán még egy két sör, boróka, mindenki öszintébbé válik, ekkor már jó.
Három cigányemberrel ülünk egy asztalnál, az egyik orvosi üvegkacsát
próbál értékesíteni, francia felírattal, ez fejezi ki a tárgy értékét, na
meg a sok munka, amivel előkerült az ásatások során…

Read the rest of this entry »

Comments (4)

Selmeci-hegység ősszel

Okkerszínű vargánya

Október 23-át ismét a Selmeci-hegységben ünnepeltük. A meleg októberi őszben annyi gombát szedtünk, hogy a hatalmas tinórukkal és vargányákkal megrakott hátizsákjainkat már alig bírtuk el.

Képek

Comments