Európa keleti végén Oroszországban

Pecsétek és utazólevelek, avagy hogyan utazzunk Oroszországba

Udmurtia, Tatársztán, BaskíriaKubuzos udmurt bácsi Észak-TatársztánbanOroszországba utazva azonnal szembetűnik, hogy az orosz realisták hivatalokról, hivatalnokokról szóló szatírái koránt sem a képzelet szüleményei, a valóság jóval abszurdabb, legfeljebb kevésbé szórakoztató, mint irodalmi feldolgozása. Mindent az Oroszországba utazásról

Udmurtia

A gyenge térkép mellett itt látható pontosan Udmurtia elhelyezkedése. Finnugor nyelvrokonságHelybéliek énekelnek Sztara Monjában Az udmurt nyelv a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik, annak is a finn-permi ágáról levált nyelv. Udmurt szemszögből a legközelebb nyelvrokon a szomszédos komi (ez írásban viszonylag hasonló, de az eltérő hangsúly és kiejtés miatt beszédben egyáltalán nem értik egymást), ezt követően pedig az ugor (hanti, manysi, magyar) nyelvek a legközelebb eső nyelvek.

Mindent az udmurtokról

Tatarsztan

Tatarsztan (vagy Tatársztán, Tatárország) egy gazdag szigete oroszországnak. A tatárok nagyon öntudatosak, sőt büszkék, megőrizték nyelvüket és többségüket köztársaságukban (Szabad tatár köztársaság, olvashatjuk táblákon!), lendületesen fejlődnek, az ország úgy épül, mint valami háború után. Szerintem, ha tényleg függetlenedhetnének, nem csak Oroszországot, de jónéhány keleteurópai országot is lehagynának ebben a fejlődés-izében. A főváros, Kazany most lett ezer éves, erre az alkalomra metrót építettek (!) és felújították az egész (különben a szovjet rendszer után romokban heverő) várost. Pedig Sztálin idejében a teljes muszlim elitet kivégezték. A tatár nyelvek az altáji nyelvek (Krímben, Kaukázusban és Nyugat-Szibériában is vannak tatár dialektusok, sőt a tatárok egészen Romániáig megtalálhatók) kipcsak ágához tartoznak (ami azt jelenti, hogy elég távol állnak a törökországi töröktől), de a kazáni ágban erős bolgár-török bekeveredés is van (őket jól asszimilálták).

Ez a busz vitt Sztara Monjába

Baskíria

Baskíria azért érdekes nekünk, Magyaroknak, mert eléggé az egykori Magna Hungária területén van. Ezen túl is sok közük van a magyarsághoz, pl. volt egy hasonló nevű elkülönült csoportjuk egészen a középkorig, a honfoglaláskori vezéreink nevei pedig a baskír történelemben is felbukkannak, és így tovább.

Minderről az általunk megismert baskírok (voltak köztük baskír szakos egyetemisták is) nem hallottak (vö.: az udmurtok közül sokan a nyelvünkön is tudtak pár szót, és kivétel nélkül mindenki tudatában volt a rokonságunknak, még az ott élő oroszok is), ők sokkal inkább a török rokonságukkal foglalkoznak, ami érthető is.

A tatárok itt is jelen vannak, Baskíria lakosságának 28%-a vallja magát tatárnak (és még többen beszélik a tatárt), amíg baskírnak csak 22% (!), 39% pedig elméletileg orosz, az azonban gyanús, hogy baskír elnököt választanak maguknak. A baskír szintén kipcsák nyelv, úgyhogy itt sem érdemes reménykedni, hogy hasznosítani tudjuk a Törökországban begyűjtött szerény szókincsünket.

Letölthető udmurt népzene

zene

Zene Lesz több írás és sok-sok zene, addig is ízeletínők pár pogány ének és egyéb felvétel az első udmurt faluból, Sztara Monjából: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

Tabanyevo (ez egy jobban elortodoxosodott-oroszosodott környék): 123456789

Ekton korka, azaz Táncház együttes, hagyományőrző fiatal izsevszki udmurt értelmiségiek énekelnek, zenélnek és táncolnak, igazi táncház hangulat: Udmurt vendégköszöntő234567

Képek Európa keleti végéről

6 Comments »

 1. Ondi said,

  May 13, 2006 · 07:43

  sziasztok!

  nagyon erdekes Udmurtiaban keszitett fenykepgalleria, nagyon tetszett! Csak azt sajnalom, hogy az informacio az Ekton Korkarol nem pontos. Az nem igaz, hogy felbomlott a csoport. Megis van. Sajnos, hogy igy mondtak nektek az itteniek. Emlekszem azt a napot, amikot nalunk (az Ekton Korkanal) voltatok (a probankkor), egyutt is tancoltunk! Tehat AZ volt Ekton Korka tancegyuttes, ami tanchaz rendezvenyekkel is foglalkozik. Es a Miklos dobat is nalunk fenykepeztetek. De semmi baj. Nagyon remelem, hogy meg lesz lehetosegunk talalkozni es sok mindenrol beszelni. Azt is remelem, hogy ott a szovegben lehet az informaciot javitani.

  Udvozlettel,

  Ondi, az Ekton Korka vezetoje.

 2. Bergely said,

  May 15, 2006 · 10:07

  A “mindent az udmurtokról” link nem működik.
  http://medvegyu.organic.hu/kormanyblog/?page_id=89&language=hu
  Forbidden
  You don’t have permission to access /kormanyblog/ on this server.

 3. SeCsa said,

  June 11, 2006 · 20:51

  Csatlakozom az előttem szólóhoz, nem működnek a linkek! Szívesen elolvastam volna az élményeiteket. Az általatok megtett út néhány városában a 70-es és 80-as években jónéhány magyar megfordult és jópár évet eltöltött. Én magam Uljanovszk városában éltem 5 évig.

 4. galniki said,

  June 11, 2006 · 22:51

  Köszönet, hogy jeleztétek a hibát! Javítottam. Remélem, így már olvasható lesz.
  SeCsa, mit csináltál te öt évig Uljanovszkban? Milyen volt ott élni?
  Mi pl. csak véletlenül keverdtünk oda egy napra.

 5. galniki said,

  June 11, 2006 · 23:01

  Szia Ondi!

  Nagyon örülünk, hogy írtál nekünk! A közös táncra és táncházra mi is emlékszünk. Ezek szerint az információkat kicsit összekevertük és azt hittük az Ekton Korka feloszlott és a tiétek már egy új együttes. A feliratozást természetesen javítjuk. Nagyon jó, hogy vannak ilyen udmurt együttesek. Sok sikert az együttes működéséhez! Remélem még eljutunk Udmurtiában és lesz alkalmunk találkozni vagy esetleg ti jöttök Magyarországra fellépni!

 6. N. N. said,

  October 17, 2007 · 16:46

  Szép dolog ez a finnugor-mese, csak már ők is belátták, hogy távolról sem igaz. Egyedül már csak az MTA felső polcaira kövült vastag szemüvegű káderjánosok nem látják, de sajnos odáig még nem ért el még a szele sem a rendszerváltásnak… És sajnos még mindig ők határozzák meg, hogy mit is gondolhatunk a nyelvünkről… Tehát javaslom, hogy aki ilyen szándékkal kel útra, kicsit délebbre próbálkozzon. Talán Kazakisztán felé…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment