Vonattal Vlagyivosztokba – olvasónk írta

Kicsi ötlet a következö(?) úthoz:

Ha még egyszer ahogy a délszlávok mondják “hugunk, Görögország” helyett “anyánk” (na, melyik-ország?!?) felé mennek, van egy aranyos trükk amivel igen olcsón lehet AZT (nem vicc!) az EGÉSZ országot vonattal bejárni. Vagy Szlovákiában (Pozsony a legjobb) vagy Szerbiában (Szabadka!) kell venni egy úgy nevezett CITY-STAR jegyet ami Szlovákiában 220 Euro két emberre oda-vissza akárhonnan akárhová (lehet Vlagyivoszotok is), távolságtól független. Szerbiában nem tudom az árat, de azért elönyösebb, mert a szovák jegy O. országon kívül elöírja, hogy az útvonal Lengyelország – Fehéroroszország felé kell hogy legyen, oda meg kell vizum. Szerbiában vásárolt CITY-STAR jegy elöírt útvonala M.O., Ukrajna (és Ukrajnába nem kell vízum). Hasonló CITY-STAR jegy van Bulgáriából, ott is CITY-STAR-nak hívják, ára kicsit magasabb – de az útvonal Bulgária – Románia – Ukrajna, ami szintén jobb.

Mellesleg Magyarországról lehet venni CITY-STAR jegyet (akárhonnan-akárhova) Bulgáriába Szerbián át (mi így voltunk most 2 kicsi és egy nagyobb gyermekkel Thewrek-országban), ill. Románián át (hosszabb + drágább).

Egyedül a bolgár vasutaknak van nyilvános informácíója erröl a CITY-STAR jegyröl Oroszországba, itt:

http://bdz.creato.biz/bg/cs_bgrus (az ár Levában van, nem EUR-ban).

Szerbeknél csak utalás:

http://www.yurail.co.yu/0509e/news.php?newsid=132

Szlovákoknál semmi, de egy ismerösöm (Helmut Uttenthaler) most vett egy jegyet kettö emberre Vlagyivoszokig oda-vissza 220 EUR-ert, itt a jegy fenyképe:

http://www.railfaneurope.net/pix/sk/ticket/pix.html , közelebröl:

http://www.railfaneurope.net/pix/sk/ticket/20060525_024_Devinska-Nova-Ves_Vladivostok.jpg

Sajnos, szlovák jeggyel csak Fehéroroszországon lehet átmenni.

A jegyhez persze kell hálópótjegy (pl. Moszkva – Irkutszk 54 Euro, Pozsony – Moszkva 19 Euro, Budapest – Moszkva 21 Euro) stb.

A szabadkai jegynek az az elönye, hogy odafelé Szegeden át igen korán lehet átjutni, BP-Szeged belföldi jegy sokkal olcsóbb mint a nemzetközi, visszafelé meg el lehet kezdeni az éppen megvett Szabadka – Budapest – Vlagyivosztok (vagy Szabadka – Budapest – Zabajkalszk) CITY-STAR jegyet, mert az úgyis 2 hónapig érvényes.

Az orosz bürokráciáról írt dolgokon jól mulattam – magam anyai részröl Moszkvábol származok, a 80-as évek elején a nejemmel sokat vonatoztunk arrafelé meg Kínában – neki magyar, nekem ráadásul CCCP konzuli útlevelm volt, amiböl idönként lett kisebb probléma. A tapasztalatom szerint addig, amíg az ember nem csempész kézigránátot és kemény drogot kormányellenes propagandás újságba csomagolva – sem a szovjetek, sem a mongolok sem a kínaiak bürokráciai “szlalomjait” nem kell (nagyon) komolyan venni. Vízumtúllépés itt, nem-regisztrácíó ott, stb… ha az a három ország mindig “papír” szerint müködne, ott megállna az élet. Egy dolog igaz: Oroszországban ha nagyon muszáj szabad dühösnek mutatkozni, Mongóliában, Kínában (söt, ami kicsit távolabb van – Tajvanon is) a helyes dolog mindig azt kihangsúlyozni, hogy “az öseink sírjait jöttünk megnézni” – ez ott a különbözö bürokraták meg rendörök szívét meg szokta lágyítani (ha ehhez Mongóliában ajándék ital pl. CinZano, Vodka, stb. is jár, az eredmény ragyogó lesz).

Sok sikert!

3 Comments »

 1. kid_a@freemail.hu said,

  August 16, 2006 · 10:58

  huh, hát én nagyon várok egy élménybeszámolót egy ilyen útról, aztán már fizetem is be az utat az öregemnek, régi és eleddig teljesíthetetlennek tűnő vágya válna valóra így!!!

 2. medvegyu said,

  August 21, 2006 · 22:38

  Hát mág én hogy örülnék egy ilyen beszámolónak!

 3. Moszkva - Beijing vonattal | DjZoNe blogol said,

  January 19, 2008 · 16:53

  [...] vonattal Vlagyivosztokba [...]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment