Nagy-Racsa és Klak

Hóágyú, Velka RacaAz évek óta szokásos menetrend szerint csütörtök este indultunk. Az eddigi 2-es úton való döcögés helyett a budai különítmény Esztergomnál lépte át a határt, míg a pesti oldalról a 2-es úton való megközelítés maradt. Mivel az utóbbi 4-5 évben a késői érkezés miatt kihagytuk a kl’acnoi sörözést most nem álltunk meg út közben. A két csapat 75 másodpercnyi különbséggel érkezett a kultikus helyhez, még bőven zárás előtt, ez 2:40 órányi út után dícséretes összeszokottságra vall…
A régi jó Popper menü (Popper sör+Becherovka) már a múlté, mivel most Poppert nem csapolnak. Maradt a Corcon+Becher+rákszirom(fröccsöntött kivitel).
Innen 18km Cicmany ahol évről évre költözködünk, folyamatosan jobb szállást keresve, de eddig valahogy elkerült minket a szerencse. No majd most. A Penzion Javorina a kiszemelt szálláshely (ezt én tavaly márciusban már egy éjszaka erejéig teszteltem). És csoda történt. Tiszta, meleg, kultúrált, kutya sincs… Sajnos a tavaly bezárt helyi kocsma most is lelakatolva, bár az épületet kívülről átfestették?? A helyette kínálkozó új hely a maga műnyag ablakaival és reluxáival nem tett ránk túl nagy benyomást, így maradt a panzió pincéje – egy kicsit steril, de van tűz és csapolt sör.
Velka Raca és Cicmany fotók.

Pénteken a cicmany sípályákat ellenőriztük – a tarsaság nagyobbik fele még hoz lécet erre a ‘sítáborra’, én már kinőttem ebből. A tavalyi hasig érő hó helyett a hóágyúk surrogását konstatáltuk, így rövid kupaktanács után a Beszkidekbe, pontosabban Nagy-Racsára indultunk, mivel ott 40cm havat jelölt a síinfó. A 100km elég lassan telt, de délre a parkolóban voltunk. Négyen indultak síelni és ketten gondoltuk úgy, hogy a Nagy-Racsára való túrázással múlatjuk az időt. Egy kicsit tökölődtünk a túristatérkép beszerzésével, de a büfében végül megleltük amit keresütnk. Egy kék sípályán battyogtunk egyre magasabbra. A hóágyuk folyamatosan működtek, így nem nagyon érzékeltük az ideális túraidőt, hol innen, hol onnan kaptuk az ‘égi’ áldást. A felvonó felső megállójától még egy sítúrázásra kiválóan alkalmas gerincen kell felmenni a Szlovák-Lengyel határt is jelentő csúcsra. Hó itt már volt bőven, de ez kezelt pályaszakasz, így gyorsan haladtunk az utolsó felvonó állomásáig (Vrcholová stanica), innen csak két nyom haladt lassan felfelé. Mivel megigértük a többieknek, hogy 4:00-re visszaérünk, így a csúcs előtt nem sokkal hátraarcot csináltunk és elindultunk visszafelé. Ezen a szakaszon összesen 3 emberrel találkoztunk. Lefelé a sípálya helyett a jelzett ösvényen haladtunk egy darabig, de a fő csapásirányról letérve szűz hó és ritkás jelzések fogadtak minket. Ezt nem vállaltuk be, így visszafordultunk a sípályára és újból ,,hóesésbe” kerültünk. Összefoglalva azt kell mondjam, hogy Dedovka parkolóból indulva bármely évszakban jó kis körtúrát lehet tenni a környéken, így ide még biztos visszatérünk.
Szombatra a szokásos Klak túra maradt. Mivel tavaly a néhol mellig! érő hó miatt nem tudtuk teljesíteni a Cicmany-Klak távot – csak a szokásos Facskói-nyereg-Klak lett meg, idén egyedül és korán indultam. Az út már ismerős volt és a Magyarországra is megérkező front jóvoltából friss hó is volt, 30-40 cm. A megbeszéltek szerint 10:30-ra kellett a Facskói-nyeregben lennem, hogy a csapat kényelmesebbik felével innen folytassam az immáron 15. Klak túrát. Egy kicsit féltem, mert a tavalyi Homolká-ra való felmenetel, mellig érő hóban több mint 1,5órát vett igénybe és ez a túra hosszának kb. 5%-a.
Nos idén, majdnem végig lehetett szaladni. Az összeszokottság bizonyítékaként, míg én az étterem bejáratánál a havat vertem le magamról a többiek is befutottak. Irány a Klak. A szokásos szerpentinezés után a Reván-tól megváltoztak a viszonyok és olyan hófúvásba kerültünk, hogy ha valaki lemaradt 4-5 métert, annak új nyomot kellett taposnia. A gerinc hullámzását ilyen viszonyok mellett elég nehezen éltem meg. A többiektől kicsit elszakadva, egyedül értem fel a tavaly óta ismét felállított kettős kereszthez. A csúcskönyv tartójáról lerobbantottam a jeget és kibányásztam az összefagyott füzetet, de mivel a tollak a doboz alján voltak, így írni nem tudtam bele. Helyette gyorsan visszapakoltam mindent és indultam lefele. Majdnem eltévedem, pedig a helyet már nagyon ismerem, de most csukott szemmel kellett teljesíteni a legkitettebb távot, mert az orkán folyamatosan kavargott.
Egy kicsit védettebb helyen bevártam a többiek örömködését is, aztán megirányoztuk a Facskói-nyeregben lévő vendéglátóipari egységet. Itt sajnos csapolt sör nincs, de a szerény kínálatból választható étel teljesen a helyén van. Ha valaki a környéken jár, feltétlenül ajánlom ezt a helyet.
Vasárnap még síelni is lehetett. Végre, január utolsó napjaira beköszöntött a tél…

8 Comments »

 1. galniki said,

  February 2, 2007 · 20:13

  A Kysucké Beskidekbe már mi is rég készülünk, de kicsit nehezen megközelíthető. Ezek szerint nem csak a térkép szerint lehet ott jókat túrázni. A szlovák-lengyel határon futó gerincen Oscadnica és pl. Oravska Lesna között egyszer jó lenne végig túrázni. A Nagy Racsán a térkép szerint van egy túristaház. Tudom nem volttatok a csúcson, de halottatok valamit róla, hogy üzemel-e?

 2. cicmany said,

  February 2, 2007 · 20:17

  Ezek szerint ti sokat jártatok már cicmany faluban. Milyen szállást ajánlanál ott valami szép faházban (és mit nem)? Mennyibe kerül kb. egy éjszaka?

 3. Attila said,

  February 2, 2007 · 22:03

  Szia galniki!
  Sajnos nem hallottunk semmit a házról. Dedonkáról indultunk és itt új melegedők és büfék épültek a sípályák aljánál, tehát felapott helynek látszott.
  A határon vezető úthoz nekem is nagy kedvem volna, talán tavasszal a családdal meg is ejtjük, mert mindkét oldalon sok a túristaút és vész esetén könnyen találni lakott helyet.

 4. Attila said,

  February 2, 2007 · 22:26

  No, megpróbálom megint mert elszállt…

  Kedves cicmany!
  Mi most a Javorina panzióban szálltunk meg, ezt melegen tudom ajánlani. Kb. 3500HUF/fő/éj reggelivel, de ezért nagyon jó szállást kapsz cserébe.
  Katka panzió: eszetekbe ne jusson!!!
  Kastiel fogadó: lepukkant és pofátlanok, inkább ne!
  A távolabbi hotelek elég bizonytalanok, hol működnek, hol nem (Revan, Energetik, Nitra).

  Itt még van pár

 5. Attila said,

  February 2, 2007 · 22:27

  Hú de szép lett…

 6. medvegyu said,

  February 3, 2007 · 17:17

  És tényleg :-) .

 7. varga elemér said,

  August 26, 2007 · 12:55

  Magyarul nem tudtok “cicmany”?

 8. Anonymous said,

  August 26, 2007 · 12:57

  Magyarul nem tudtok”cicmany”?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment