Adj gázt, hogy hátradőljek!

Stop SzmogTalán mindenki tudja, aki Budapesten él, hogy az autóforgalom hatásai öt évet vesznek el az életünkből, azaz öt évvel előbb meghalunk.
Mégis, majdnem mindenki elhiszi, hogy ez az autóforgalom egyenlő az úgynevezett fejlődéssel. Egyre több utat kell építeni, egyre többet kell autózni, egyre gyorsabban. Át kell fúrni a hegyet, el kell adósodni, gáz kell, gyorsítani kell, zaj kell, stresz kell, még két sáv kell a Kiskörútra a villamos helyett, még két sáv a Rákóczi-útra buszsáv helyett. Nekünk négy sáv kell a város szívébe keresztül-kasul, nekünk gyilkos körgyűrű kell a most még forgalom előli menekülőövezetbe, nekünk Mohács kell.
Na és madarat tolláról, embert autójáról…
Kb. olyan mindez, mintha az ötvenes években majdnem mindenki elhitte volna az elnyomó rendszer ostoba hazugságait.

Na de a lényeg, hogy minden ügyeskedés ellenőre mérési adatok bizonyítják, hogy Budapest levegője annyira szennyezett, hogy az az egyébként nagyon is autólobbi-barát és csöppet sem szigorú uniós normákba is durván ütközik. A budapesti önkormányzatnak intézkedési kötelezettsége (és mulasztása) van évek óta, nevezetesen forgalmat kellene korlátoznia. Van intézkedési terv is, amit a olajfaló főpolgármester obstrukciója ellenére végül minden párt nagy többséggel elfogadott, de mégsem történik semmi. Ezért tüntettünk vasárnap délután.
Pontosabban én nem tüntettem, mert vasárnap délután is dolgoztam, a fene egye meg.

Napi légszennyezettség hírek a Levegő Munkacsoport honlapján.

Leave a Comment