Sas-hegy

Kankalin
Anonymus javaslatára ellátogattam a Sashegyre. A leánykökörcsinek már elvirágzóban, de valóban üzemi mennyiségben voltak jelen. De volt írisz, kankalin és sok sok aranyfa. Viccesen szomorú látvány a dolomitsziklák és virágok hátterében a BAH csomópont.

Sas-hegyi virágok

12 Comments »

 1. Attila said,

  April 2, 2007 · 20:18

  Szia Niki!

  Az én ajánlatom a Gerecse lenne! Nagy-Gete és Kis-Gerecse környéke. Hogy mi(k) található(k) ott azt nem mondom meg. (Gyurival erről beszélni tilos!) Letaglózóan gyönyörű (csak épp gépet nem vittem magammal, ezért bízom benned)!

 2. Attila said,

  April 2, 2007 · 20:21

  Hogy szőrösszívű legyek: Aranyvessző. Az aranyeső majd később és az pillangós virágú…

 3. galniki said,

  April 2, 2007 · 21:35

  Nem szőrősszívűség. Én eddig nem is tudtam, hogy az aranyeső és az aranyvessző két külön növény! Jóvoltadból ma is tanultam valamit.
  A Gerecse jó ötlet, nagyon kíváncsivá tettél mik lehetnek ott, de szerintem már húsvét utánra marad. Remélem még akkor is ott lesz az a valami :-)

 4. Attila said,

  April 2, 2007 · 21:37

  Látom már javítva is…

  Akkor inkább a Kis-Gerecséhez kellene menni, mert talán ott még találsz vmit…

 5. medvegyu said,

  April 2, 2007 · 22:13

  Attila, rendben nem árulom el, csak annyit, hogy bicskát, meg egy kis szatyrot is lehet vinni hozzá :-) ! Receptet később írok!

 6. galniki said,

  April 3, 2007 · 09:30

  Szarvasgomba! No gondolom nem az, de valami gomba? Jaj meg ne egyék előlem :-)

 7. Anonymous said,

  April 3, 2007 · 11:42

  Hát igazából ez aranycserje v. aranyfa (Forsythia). Az aranyvessző (Solidago) nyár végén virágzó lágyszárú, kórós növény.
  Egyéb megfejtések:
  0895 = homoki pimpó
  0897 = osztrák pozdor
  0907 = sóskaborbolya

  Egyébként jók a tájképek. El lehet képzelni milyenek lehettek valaha a Budai-hegyek…

 8. Attila said,

  April 3, 2007 · 18:14

  Kedves Niki és Anonymous!

  Fellapoztam a dendrológia jegyzetemet és: Aranyfa. Az életem tettem volna rá, h aranyvessző (még szerencse, h a diplomám jól eldugtam…).

  A szarvasgombáról eszembe jutott, h jó lenne ha tudnék egy ‘letaglózóan gyönyörű’ ‘több hektáros’ állományt, monjuk a Kis-Gerecse környékén…

 9. galniki said,

  April 4, 2007 · 19:12

  Anonymus, Attila köszönöm a botanikai kiigazítást.
  Különös felfedezés volt számomra a sóskaborbolya. Természetesen fogalmam sem volt, hogy azt fényképeztem, de Anonymus jóvoltából egy nagyon érdekes növényt ismertem meg. El is határoztam, hogy jövendő kertünkbe feltétlenül ültetünk ilyet. A Kormányblog olvasóival is megosztom ezt a felfedezést:

  A sóskaborbolya
  Magyarországon a reneszánsz korban termesztették. A sóskaborbolya bokor, ritkán fácska, hajtásait tövisek fedik, ágacskái lehajlók, levelei oválisak, ősszel nagyon dekoratívak, narancssárgás-pirosas színűvé válnak. Levele is töviskés, savanyú ízű. Vele kapcsolatos tapasztalatait Lippai János így foglalta össze: „Ez a bokor nem oly kerti, mint mezei, mert ide mifelénk a mezőkön, útfélen, főképpen Csallóközben, azonkívül a szőlők lábában, a hegyeken magátul elég terem. A patakok partján is, mind vizes, mind száraz helyen. Hűvös helyt szeret, noha a meleg és középszerű helyeket sem veti meg. De némely helyeken, úgy mint a Felföldön ritka, ezért ültetik a kertekbe… Mindjárt kikeletkor levelezni kezd, áprilisban s májusban virágzik, szeptemberben és októberben szép piros, akkor is szokták leszedni. Némelyek bort sajtolnak belőle, aki esztendeig is eláll, igen hasznos a hasfolyás ellen… Mikor megérik, mind ágastul letörheti, s úgy szárazthatják meg az árnyékban, vagy a pincében tartják, és mikor szükséges, egy kis lágy meleg vízbe hányják s megújulnak, s úgy élhetni vélek, mint a frissel…” Lippai olyan alapos leírást adott, hogy már csak remélhetjük, hogy ismét teremni fognak azok a borbolyafák…
  (Biofüzetek)

 10. Anonymous said,

  April 7, 2007 · 08:41

  Még egy észrevétel:
  Azok a mészkősziklák valójában dolomitsziklák…
  Ja, és idén 50 éves a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület!

 11. gigi said,

  April 8, 2007 · 16:33

  LEHET,HOGY TÉGED LÁTTALAK A SASHEGY SZIKLÁJÁN ÁLLNI? ÉN A B-A-H CSOMÓPONTON KANYARODTAM AZ ERZSÉBET HÍD FELÉ. A SAS HEGYET MINDENKINEK – MINDENKOR AJÁNLOM. IGAZI MESEBIRODALOM ANNAK AKI NÉHA A LÁBA ELÉ IS NÉZ. KILÁTÓNAK SEM UTOLSÓ.

 12. Attila said,

  April 26, 2007 · 19:47

  Niki!

  Na jó, megmondom:
  http://www.geographic.hu/index.php?act=kepgaleria&id=9242

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment