Virágoskert és turistaparadicsom – újra Montenegró!

Sisko jazero környéke A munkaszünet négynapos ünnepén olyan virágoskertekben jártunk, amit a legjobb ízlésű kertészek gondoznak. Olyan hegyekben túráztunk, amit a leghíresebb hegytervező szakemberek komponáltak tökéletes túracélpontnak, kifejezetten a mi kedvünkre. Mégis, egész más okok miatt volt legjobb választás Crna Gora, Mojkovac, Bjelaszica.
Mert a dolgok és okok igazi leglényege mindig szinte kideríthetetlenül bonyolult, most mégis kiderül, ha végigolvassátok az alábbiakat.
Belgrád – Mojkovac – Bjelasica hegység képekben

Az indulás a legnehezebb

Négy napos hétvége jön, hajj, nagyon jónak kell ennek lenni, ezt nagyon ki kell használni. Péntek este van, mikor letesszük a billentyűzetet. Moderny ember (vagy csak én?) mindenből parát csinál, akarom mondani stresszel, szorong, mint ahogy a kordivat is megkívánja, sőt még jobban.
De akkor én inkább leülök egy székre, felveszem a punk parókámat (ez egy gumi úszósapkára ragasztott, hajdanán narancssárgára festett parfisszőr), és gondolkodni kezdek. Legyintek az egészre, inkább felülünk reggel a Rákóczira, aztán majd csinálunk valamit Kelet-Szlovákia zöldülő erdeiben, virágokkal terített sátorozóhelyein. Lázadás lesz, he!
De. Este 9 elmúlik és hirtelen megfordul a világ. 15 perc alatt összepakoljuk a havashegyi sátorozófelszerelést, élelmet, mindent. Gyors pénzváltás éjjel-nappali pénzváltóban, majd 6700 Ft-ért megvesszük a menettértit Belgrádba, mint mindig, 5 perccel a vonatindulás előtt kiderül, hogy honnét indul a vonatunk, és 23.25-kor végre kigurulunk Budapestről, a Keletiből.

Belgrád jó hely

Reggel Belgrádon ébredünk, pontosabban a fekvőhellyé kihúzható székű vonaton. A pályaudvaron Eurót váltunk Dínárra (van bankautomata is), mehetünk várost nézni. Első látványosság néhány nátó bombázott épület.
Belgrád De még sincs rossz kedvünk. Barátságos reggeli hangulat van, az utcák tiszták, sok a zöld park, a 1,5 milliós városhoz képest szokatlanul kevés az autó a belvárosban.
Irány a zöldségpiac. Reggeliidő, a sarkon betérünk egy pékségbe (sok ilyen van ám), húsos burek, sajtos burek. Na és a házi valami csak valamennyi, mondja egy kézzel írt felirat. Akkor házi valamit is kérek. Az eladó szétvág egy illatozó forró cipócskát, tökéletes a tésztája. Előkap a hűtőből egy fehér műanyagvödröt, s belőle valóságos tehénvajat (és tényleg tehénvajat!) kanalaz a cipóba. Az ott jól szétolvad. És aztán megbizonyosodunk, hogy ennyi elég, hogy a gasztronómia lokális maximumát elérjük egy több hetes időszakot tekintve, igaz még olivabogyót is eszünk hozzá. Na de mi várhat még ránk, ha már a vajas kenyér is diadalt arat? Ki fog derülni alább!
A zöldségpiacon egy néni ,,sargarep’’, és ,,retki’’ ajánlattal céloz meg minket, szerintem ezt mi jobban értjük, mint az átlag helybéli, bár ő ezt nem is sejti, mondja ahogy tudja (magyarul nem tud). Gyönyörű, apró háziretket veszünk, nekünk otthon nem terem ilyen jó, bevallom. Aztán nyolc féle olivabogyót, valódi epret (apró, nem kemény, törékeny és eper ízű!), és zöldhagymát veszünk.
Belgrádban van egy 3 km-es sétálóutca, ezt mindössze egyetlen helyen keresztezik autók. Annál több a kávézó, söröző, étterem. Az utca teli sétáló helybéliekkel. Nekünk viszont nincs időnk ilyesmire, Bjelasica térképért rohangálunk könyvesboltról könyvesboltra, reménytelen. Viszont levadászunk egy jó kis Fruska Gora térképet.
A vár körül csodaszép park van, ez tanképpen a nándorfehérvári vár romja is egyben, amire magyar nyelvű tábla is felhívja a figyelmet. Innen lessük, ahogy a Száva beléfolyik a kövér Dunába.

Belgrád – Mojkovac – Bjelasica hegység képekben

6 Comments »

 1. galniki said,

  May 6, 2007 · 23:26

  Kintvannak a képek, nézzétek meg! Aztán irány Montenegró :-)

 2. Fodor said,

  May 7, 2007 · 09:49

  ezzel a viraggal vannak tele karpatok is. mi ez tavaszi kikerics?

 3. öko-Anonymous said,

  May 7, 2007 · 14:28

  Valamilyen sáfrányok…

  Egyéb tippek:

  0600 = genyőte
  0616 = tavaszi tárnics
  0618 = pacsirtafű
  0623 = aranyveselke
  0635 = zászpa levelek
  0641 & 0787 = farkasboroszlán
  0653 & 0784 = brassói boroszlán
  0687 = sárga tyúktaréj
  0688 = salátaboglárka
  0702 = gyöngyike
  0749 = bókoló fogasír, keltike, szellőrózsa
  0752 = csillagvirág
  0773 = virágzó fekete áfonya
  0864 = foltos árvacsalán
  0866 = kutyatej
  0867 = hagymás fogasír
  0870 = berki szellőrózsa
  0883 = agárkosbor

 4. galniki said,

  May 8, 2007 · 20:11

  Ez a lila virag valóban kicsit hasonlít a kikericsre, de ez sáfrány és a környékbeli magasabb hegységekben tavasszal virít.

  Bocsánat, a képek feliratozásával még nagyon el vagyok maradva.

  ÖkoAnonymous a brassói boroszlán és a farkasboroszlán között mik a különbségek?
  Nekem a fürtös gyöngyikék voltak még furcsák. Olyan picik voltak és mindnek fehéres, világoslilás volt a teteje. Ez valami helyi sajétosság lehet?
  Lassan majd növényhatározó tanfolyamot kellene tartanod :-)

 5. galniki said,

  May 14, 2007 · 10:57

  Bocsánat ez a brassói és farkasboroszlán dolog már tiszta. Nagyon jó ezt tudni!

 6. Anonymous said,

  October 19, 2007 · 11:58

  helló!

  VOLTAM ÉN IS VALDANOSBNA ÉS NAGYON MEGFOGOTT. Nem tudom, miért kellett ezt caps lock-kal írni, dehát elfogadom…
  Tehát nagyon tetszett, és most írok egy cikket róla a népszabadságba. kicsit olyan misztikus, david lynch-es cikk lesz, és a fotóitok nagyon illenének bele. kérdésem: felhasználhatom-e őket, persze megjelölve, hogy “Gál Nikolett”: Az egészért én sem kapok sokat, ezért fizetséget nem tudok felajánlani, de megkérdezhetem a szerkesztőt.
  Írjá légyszi a válaszoddal a szasztok@hotmail.com címre!

  köszi,
  Szász Balázs

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment