Melk és környéke

Duna, AggsteinAz előző hosszú hétvégét mi Ausztriában töltöttük mégpedig az osztrák Duna szakasz talán második legszebb részénél.

Hogy honnan tudom hogy ez második? Onnan, hogy 2001-ben barátaimmal csináltunk egy Duna túrát, amikoris végigbicajoztuk a Duna forrásától a Bécsig terjedő Duna szakaszt. Már akkor megfogadtam, hogy ide egyszer még vissza kell térnem.

Szállásunk Melk mellett egy kis falucska egyik parasztudvarában volt, amely kiváló kiinduló pontnak bizonyult, hogy bejárjuk a környék nevezetességeit. Na de melyek is ezek?

Melk

Melk


Már messziről feltűnik a Melki-apátság impozáns épülete. Az épületen belül több udvar található. A látogatók a Duna felőli U alakú részt nézhetik meg, ahol az oldalszárnyakban modernül megvilágított kiállítás látható. Az elülső részen hatalmas termeket, gyönyörű kilátást biztosító teraszt, valamint az apátság templomát lehet megtekinteni.
Lent a város alatt egy kishídon lehet átmenni a félszigetre, ahol a hajókikötő van. Érdemes itt egy kis sétát tenni, esetleg a parton lévő vendéglőben valami finomat enni/inni. A hely a gyönyörű kilátás mellett pedig gyerekbarát is: az étterem klassz játszóterére nyugodtan kiereszthetjük a csemetéinket…

Schöhbühel an der Donau

Schöhbühel an der Donau


A Duna jobb partján egy hatalmas sziklára épült kolostor. Jelenleg magánkézben van ezért – sajnos – nem látogatható.

Aggstein

Aggstein


A környék egyik legszebb vára. A Duna szintjétől 400m magasra fekszik. Érdemes ide feljönni, mert talán innen nyílik a legszebb kilátás a környező hegyekre és a Dunára.

Schwallenbach

Schwallenbach


Schwallenbach a Duna bal partján fekvő hangulatos kis falucska, innen kezdődően már látható a környék híres szőlővidéke. Több helyen is látni az udvarokban a hely építészeti jellegzetességét, a “füstös konyha” piramisra emlékeztető épületeit.

Sankt Michael

Sankt Michael


A faluban található kis minierődből – állítólag ez volt az első templom a környéken – szép kilátás nyílik a Dunára és a környező szőlőföldekre.

Dürnstein

Dürnstein


Dürrnstein e Dunaszakasz egyik turisztikai központja. Szép házak, kis utcák, klassz sétány a Duna parton. A város felett található romvárba érdemes felkapaszkodni – bár nem könnyű. Innen is feledhetetlen kilátás nyílik a folyóra.

Krems

Krems


A város főutcáját leszámítva (az sem nagyszám) nem sok látnivalót találtunk. Szépen kiépített a belváros, de ennyi. Krems már nagyváros, ha nyugodtan akarunk sétálni, érdemes vasárnap odalátogatni .

Göttweigi apátság

Göttweigi apátság


Az apátság már messziről feltűnik hatalmas épületével a Duna jobb oldalán – 5-10kmre. Az apátsághoz közelebb érve, már nem tűnt nagy számnak. Egy kiállítás és egy többcsillagos étterem berendezve.

Maria Taferl

Maria Taferl


Melktől nyugat-felé indulva a Duna bal partján egy magas dombon található ez a kis városka. A városka temploma zarándok-/kegyhely, amelyet valószínűleg a templom előtt található panorámaterasz miatt is közkedvelt a látogatók között. S valóban, innen szép tiszta időben még a hóval borított Okker hegycsúcs is látható.

Artstetten

Artstetten


A Dunától eltávolodva egy kis faluban található ez a gyönyörű kis kastély mely a meggyilkolt Ferenc Ferdinánd és felesége kastélya volt. Bent a családról tekinthető meg kiállítás. A kert gyönyörű! Élvezett volt a fák árnyékában heverészni és nézni hogyan esnek le forogva a magok egy-egy fuvallat hatására a fáról.

Leiben

Leiben


Impozáns kastély, előtte kis tóval. De belül mezőgazdasági múzeummal: traktor- és gépkiállítással.

Emmersdorf

Emmersdorf


Melkkel szemben a folyó túlpartján fekvő kedves városka, hangulatos sétálóutcával.

Anzendorf

Anzendorf


Melktől egy 5-10kmre fekvő kisfaluban található vár. A vár belsejét nem néztük meg (sajnos itt már kicsit sietnünk kellett), de a várárokban nagyon klassz játszótér található :-) A vár előtti kert is nagyon szép.

4 Comments »

 1. galniki said,

  May 29, 2007 · 14:21

  Ennyi vár, hihetetlen!

 2. Rózsa said,

  July 9, 2007 · 11:00

  hohóóó, csak nem Nyugatra vetettétek szemeteket???

 3. galniki said,

  July 14, 2007 · 17:06

  Túlzásba még nem visszük, maximum a szemünket vetjük nyugatra, a lábunkat még ritkábban. A cikk szerzőke InSay. No de elég szép vidéken jártak.

 4. Сергей said,

  December 24, 2007 · 21:32

  Круто (Cool) Правда ничё не понятно ! Но круто!
  Ты класно фотографируешь Юри! (Gyuri – Beside you all photographies – alive)
  I like as you take pictures!!! continue In that – spirit!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment