Rockenbauer Pál emlékút – 70km, 2007. aug. 4-5

A Balatoni tespedést ellensúlyozandó idultam el, de csak a rövidebb távon, mondván a jóból is megárt…
Nagykanizsán hagytam a gépjárművet és megpróbáltam eljutni Rádiházára a 70 km-es rajtba. Nem egy egyszerű történet, de végül sikerült.
Gyors nevezés után sietve el is indultam, hogy a lehető tegtöbbet tudjak menni világosban. Jó volt megint futni, nem volt túl meleg, a jelzések jól látszottak. Ilyen optimális körülményeket! Aztán 20 perc után elkezdett szűkülni az ösvény és majdnem el is tűnt. Ez elég valószínűtlennek tűnt, mivel a kék sáv jelzés azért elég jó szokott lenni. Na sebaj. Árkon, bokron, szedren, rózsán, kökényen át törtem előre. Végre átküzdöttem magam a rengetegen (még szerencse, hogy lejtett), amikoris egy túratársba akadtam, aki serényen bújta a térképet. Amikor rövid beszélgetésünk közben ahhoz a részhez érkeztünk, hogy én a Roki-n vagyok, elég értetlen képet vágott. Nem is értettem. Aztán amikor a térképén szépen megmutatta, hogy lassan fél órája az ellenkező irányba futok, akkor én vághattam furcsa arcot…
Rockebauer Pál emléktúra képek

Hátra arc, dzsungelharc.
Pont egy órával az elindulásom után ismét a rajtnál voltam. Kicsit fáradtabban, kissé véresebben, kissé szakadtabban…
A helyes irányban persze se kökény, se rózsa, csak széles, köves szekérút.
A kapott fekete-fehér térképpel és elég szükszavú itinerrel aztán másodszor is sikerült elkavarnom. Egy ideig ugyanis egy úton kell haladni a 130-as távot teljesítőkkel. Szemben. Aztán a kék és zöld jelzés szétválásával elválnak útjaink. Én is éreztem, hogy valahol le kell térnem, de naná, hogy a kereszteződésben vannak lefestve a jelzések…
Tehát a nappali világost így nagyon jól kihasználtam.
Viszont csodálatos erdőkben jártam. Hatalmas bükkösök, gyönyörű, haragoszöld tisztások. Mintha nem is lett volna aszályos nyár.
Szőlőshegyek, présházak, szelídgesztenyék. Nagyon rég jártam erre, pedig csodálatos környék.
Szentpéterfölde után az erdészháznál tó, tóban kis sziget, szigeten fedett pihenő. Nem mindennapi túristakényelem.
Bázakerettye után a budafapusztai arborétumnál gyújtottam meg az elemlámpám (a fejlámpát rutinosan otthon hagytam). Innen kezdődött a hullámvasutazás, néha olyan meredek volt a domboldal, hogy nem hittem a szememnek. Kistolmács határában aztán rájöttem, hogy elhagytam az ellenörzőlapom. Az előző ellenörzőpontig 3,1 km. Indulhattam vissza. Szerencsémre egy lehagyott túratárs megtalálta, így csak 1 km-em bánta. Kistolmács határában aztán fel is kellett öltözni, mivel a jósolt rosszidő kezdett beigazolódni, bár szerencsémre még nem esett.
Valkonyán 14 éve jártam utoljára de most sajnos nem sokat láttam belőle. Viszont az ottani erdők olyan sötétek, mintha az ember fia bányában járna. A hold pedig serényen mutatta volna az utat.
Homokkomárom és Hosszúvölgy között az aszfaltos úton nem is kellett lámpa. Hatalmas hullócsillagot láttam, még soha ilyen nagyhoz nem volt szerencsém. Itt már nagyon egyértelmű az út, de nevéhez méltón homokos, süppedős. Egy vaddisznóskert mentén haladva – szintén holdvilágnál – baromi csörtetés és zaj kísér, a mellettem feszülő erős kerítés azért megnyugtatott. A Zsigárdmajori, utolsó ellenörzőpont nagyon nehezen tűnt fel, 4:00 óra. Előttem eddig hárman voltak. Nincs nagy tolongás. A Nagykanizsára vezető aszfalt út mentén való gyaloglás már elég nyűglődős.
De persze egyszer ennek is vége van.

4 Comments »

 1. galniki said,

  September 17, 2007 · 10:33

  Tényleg nagyon szép erdőkben jártál! Ciklámeneket láttál?

 2. Attila said,

  September 18, 2007 · 20:12

  Be kell vallanom, hogy nem. Annyira lenyűgözött a táj egésze, hogy a részletek egyszerűen kimaradtak. Legközelebb figyelmesebb leszek.

 3. Stüszi vadász said,

  May 16, 2008 · 18:29

  Következőben ha erre jársz, meginvitálunk egy jó kis “hegyi gulásra”, borozgatásra a Szentpéterfölde fölötti szőlőhegyen (csak át kell jönni a hegyen Pusztamagyaród felé).

  A “péterfődi tóka” meg a mellette lévő erdészház tényleg egy eldugott kincs. Hála Istennek.

 4. Attila said,

  May 16, 2008 · 19:38

  Köszi a meghívást!

  Vigyázz!
  Szavadon foglak!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment