Gerinctúra a szlovák-lengyel határon

Przegibek nyergi turistaház Agusztus 20. már rég volt, de mostanra jutott el a Kormányblogig ez a beszámoló töredék.
Ismét a szlovák lengyel határon túráztunk, most a gorál vidéket látogattuk meg, hol szlovák, hol lengyel oldalon. Nagyszerű többnapos gerinctúrát lehet csinálni a Kysucké Beskidekben és az Oravské Beskidekben. A hegygerinc lengyel oldalán pedig nagyszerű hegyi turistaházakban lehet különleges lengyel ételeket, italokat kóstolni pl. Żurek, barszcz, faszolka stb. Az én kedvencem az erdei gyümölcslekvárral töltött pirog. A hegygerinc 1000 méter kürüli, nagyon barátságos -kismamatúrára is bátran ajánlom :-) . Mivel a gerinc pont a szlovák-lengyel határon fut, így a tájékozódással sincs gond, hiszen a határkövek biztos tájékozódási pontot jelentenek (szlovák térképek jelölik a hegycsúcsokon és nyergekben lévő határkövek számát) és egyben sajátos hangulatot adnak a túrának. Nyár végén pedig telis-tele volt a gerinc szederrel és áfonyával.
A gerinctúra után még túráztunk egy napot a Chočské hegységben. Gombák között sátoroztunk, majd a Liptói várat néztük meg, ami mindössze egy 999.9 méter magas csúcson van, de olyan pazar kilátás nyílik onnan, hogy látni lehet az Alacsony Tátrát, Kis-Fátrát, Liptói Havasokat, Liptói tavat, Veľký Choč csúcsot, Árvai Magurát, Babia Hora csúcsát. A vár alatt pedig meglepetésként, egy szabadtéri melegvizes nomád fürdő.

Kysucké Beskidy, Oravské Beskidy képekben.

3 Comments »

 1. öko-Anonymous said,

  September 9, 2007 · 14:43

  Tippek:
  1037 terméses farkasszőlő
  1054 erdei deréce
  1091 lila pénzecskegomba
  1123 őszi vérfű
  1129 szőrmoha
  1131 tőzegmoha
  1163 kocsonyás álgereben
  1393 bablevelű varjúháj

 2. galniki said,

  September 25, 2007 · 17:25

  Kösz szépen öko-Anonymus. Kicst lassan mennek, most a dolgok (hatalmas a felfordulás körülöttünk), így csak most jutottam a feliratozásig. Kíváncsi vagyok milyen bor készül a terméses farkasszőlőből :-)

 3. Atesz said,

  January 1, 2009 · 21:38

  ja, a határköves tájékozódás nekem a Miliceken volt meg a Zemplénben, de vágyik már a lábam egy lengyel túrára is…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment