Moldva, Gyimes, Komandó biciklivel

Ágas (Tatros-völgye)

Kerékpártúra Moldvában, Erdélyben: Csíkszereda – Csíkszentmárton – Rugát-nyereg – Úz-völgye – Onesti – Gura-vaii – Dumbrava – Külső-Rekecsin – Csík – Pokolpatak – Somoska – Klézse – Forrófalva – Nagypatak – Bogdánfalva – Bákó – Küsbikk – Crihan – Rachitisu – Nasuiesti – Floresti (Szerbek) – Scorteni – Pusztina – Perzsoj – Frumósza – Comanesti – Tatros-völgye – Gyimes – … – Kovászna – Komandó.

Jóval bővebben.

Képek: Niki | Márkus

5 Comments »

 1. cat said,

  May 22, 2006 · 09:49

  Szia,

  pünkösd környékére tervezünk egy kerékpáros túrát a Gergényi havasokba és a Hargitára. Ha esetleg szálláslehetőségben tudnál segíteni, azt nagyon megköszönném. Címek, telefonszámok, vagy linkek…
  kb 5-6-an mennénk, és kb. 7-8 napra.

  http://keret.hu/node/816


  c

 2. medvegyu said,

  May 24, 2006 · 23:10

  Kedves Cat!

  Görgényi-havasokból egy Maros-völgye infóm van. Rastolica (Ratosnya) alsó vége, pont az állomásnál, Jódtelep, szinte az egyetlen hely,a környéken, ahol lehet boldogulni magyarul. Érdemes átmenni Görgényüvegcsűrre a hegyen át.
  Jódtelepről lehet a Kelemen-Havasokba is túrázni. Előnye még, hogy a Korona kifelé megáll itt. Jódtelepen adnak ki szállást magánháznál, mi pl. a kocsmárosnőnél szálltunk meg, szerintem érdemes rögtön itt érdeklődni.
  Aztán az http://erdelyiturizmus.hu/ meg http://www.szekelyszallas.hu/ elég alkalmasak szálláskeresésre.
  Ha van konkrét ötlet, kérdés, hogy mivel merre mentek, szívesen írok bővebben!

  Üdv.:

  Gyuri

 3. emurhfkq said,

  June 21, 2007 · 12:33

  people are stranger

 4. Varga Lajos said,

  September 9, 2007 · 18:06

  Kedves Nikoletta!
  Magam csupán jó egy éve jutottam el a Csíki medencéig (életemben először lépve át az országhatárt kelet felé), de nem tovább.
  Képek itt:
  http://travel.webshots.com/album/553557570wNOTin
  …. Pedig nagyon szeretnék eljutni mondjuk például Pusztinába. S hogy miért is oda?…
  Hát nem éppen “csak” azért, amiért Ti … Engem kifejezetten egyféle pontosan megfogalmazható dolog, téma (szűkíthető téma) érdekel. Ez belefér az úgyenevezett Néprajz-nak nevezett “Todomány”-ba, én mégis másnak nevezném (Na de minedegy , ezt most hagyjuk is!)
  Tehát: a népi hitvilágnak egy bizonyos földrajzi-környezeti ágához, részéhez, konkrétan vízhez köthető része érdekelne. Vagyis minden, ami a Csángók (moldvai magyarok, pusztinaiak) mondanak, hisznek, félnek, viselkednek a VÍZhez, vízről (forrás, kút, csermely, patak, folyó, tó), s így tovább. Mindenféle hiedelem, rege, mese, monda, babona, félelem, jóslat, “szertartás”, ami Őket a vízhez köti, ami a vízzel kapcsolatos. S azért épen Pusztina (például), mert ugye az is egy folyó mellett fekszik,s hát eléggé “zárt település” ahhoz, hogy jó régi szokások, mondókák, hiedelmek, mesék-regék megmaradhassanak.. a régmúltból… No, éppen ez az, ami fontos lehet. (Halászoktól és mindeféle más, vízhez kötődő mesterséget űzőktől.)
  Vélemémnyedet is kérve remélek válasz Tőled arra is, hogy szerinted hová, kihez fordulhatnék, ha ezekről szeretnék megtudni és rögzíteni minél többet (például hangfelvétel és fényképek alakjában). Tudnál-e adni pusztinai címet, ahová mehetnék? Megköszönném.
  Van néhány ismerősöm, akik már jártak többször Moldvában (Gál Péter, Molnár V. József, Halász Péter, Harangozó Imre és mások. Ők -könyveiket is tekintve-, nem nagyon tudtak segíteni nekem.
  Van még valaki, akit kérdeztem, mivel ő is járt ott, meséket gyűjtöö. (Bakos Márta, a Tájszólam Egyesületet nevében.)
  Autóm nincs. Maradna a vonat, busz, -esetleg- vonat+kerékpár.
  Kérlek, ha tudsz segíts nekem, adj tanácsokat, címeket!
  Üdvözöl Varga Lajos

 5. galniki said,

  October 1, 2007 · 21:32

  Kedves Lajos!

  Pusztinában mi a magyartanárnőnél szálltunk meg. Általában igaz, hogy azokban a moldvai falvakban, ahol van magyaroktatás érdemes megkeresni a tanárt, tanárnőt és ő nagy eséllyel segít szállást találni és talán a témával kapcsolatban is.
  Ha vízzel kapcsolatos témát kutatsz, akkor talán a tényleg nagy víz, a Szeret melletti falvakat is érdemes megkeresni.
  Nem biztos, hogy ott talál az ember több és színesebb hiedelmet, hagyomány, ami elzárt helynek számít. Rá kell szánni az időt és többször visszamenni egy helyre, hogy megtaláld a számodra fontos embereket.

  Sok sikert és jó utat!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment