Gyimesek, Kelemen-havasok

Ugra-pataka Négy napot barangoltunk a Gyimesekben, nem kevés élményt begyűjtve. A legjobb, hogy Gyimesbükkön felkerestük a 2001-ben megismert családot. A moldvából hozott nova szőlőből Gyimesben készült bor meglepően finom volt, Románcsügésen is ilyesmiből ittuk a jó forralt borokat, miután átkeltünk a Csenderek-útján, és egy gyepecei szán levitt a bárig. Ioan Bârsannal szerencsére nem találkoztunk (az erdélyi sajtó és a gyimesi suttogó közbeszéd tele van vele, és érinthetetlenségét biztosító politikai kapcsolataival, Tarhavas-patakán lakik, legutóbb Középlokon vert halálra egy dj-t, mert nem elégszer dedikálta neki a játszott számokat). A bükki kocsmában (ez épp Tarhavas-pataka tövében van) nem merik hangosan kiejteni a nevét. Ugra-pataka A Gyimesek után visszavonatoztunk Szeredára, a négy óra várakozás gyorsan telt a Tilos az Á-ban (amit ott még mindig nem számolt fel a helyi politikiai akarat), az ablakon át bámultuk a hatalmas pelyhekben záporozó havat, a gyümölcsízű román vörösborok mellől. Szeredáról a székely körvonattal átdöcögtünk Jódtelepig (Ratosnya – Rastolica), itt szálltunk meg egy Lészpedről ideházasodott moldvai csángó özvegyasszonynál. Kaptunk lészpedi varrottasokat is ajándékba. Jódtelep tudtommal a környék egyetlen magyar-többségű faluja, és szállást is lehet találni (román nyelvtudás nélkül). A Kelemen-havasok vonulatainak megközelítésére nem sok esélyünk volt az 1000 m felett már combig érő sűrű hóban. Egy gyenge térkép és túristautak vannak, de a jelzések egyáltalán nem karbantartottak, a behavazott fák között esélytelen volt megtalálni a néhány kopott jelzést.

Gyepecei család Egyetlen lehetőségünk a völgyek erdészeti útjainak követése volt, ahol éjjel-nappal járnak a faszállító autók (Erdélyben az utóbbi években divatba jött a nálunk már hossszú ideje népszerű tarvágás). Na és nem feledkezhetek meg a völgyekben épülő duzzasztóművekről, melyekhez a vizet a távoli völgyekből a hegyek átfúrásával (!) alagúton keresztül is odavezetik.

Az album.

1 Comment »

  1. pántya istván said,

    July 6, 2007 · 21:48

    Köszönöm anak aki a Gyimesközéploki képeket beküldte,mert én odajárok minden nyáron és ez jóvolt,hogy újraláthattam azokat a helyeket ahova járok,ha csak képen is.pi.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment