Szilveszter újra Moldvában

Capata közelében a ködben Most, hogy lassan a megvilágosodás útjára lépek, meg kell osszam veled, kedves olvasó azt a felismerésemet, hogy olyan ez a moldvai-csángó tárgy, mint egy aranybánya, telis-teli minden hájjal megkent, versengő aranyásókkal, és mi sem vagyunk sokkal különbek.

Niki dolgozatot írt gyűjtögetésből, és már-már pofátlannak éreztük magunkat, hogy kérdéseket teszünk fel (pl. milyen gombafajokat gyűjtenek), és nem adunk semmit a válaszért cserébe. Mert már szabályosan piaca van, hogy gyarmatosító fehérek érkeznek a faluba, hogy pénzt csináljanak a bennszülöttekből valamilyen módon, és ezért juttatnak, vagy nem, de legalábbis ígérnek.

Az sem elképzelhetetlen ma már, hogy egy hős csángóvédő, csángómédia-sztár meghív Moldvából vendégeket Magyarországra, és még a visszautat sem fizeti ki a fellépőknek, nem hogy a fellépti díjat. Ha egyáltalán fellépnek, nem úgy mint a csángó bálon, ahol a Moldvából érkezett vendégek díszletként állnak a háttérben, miközben budapesti sztárok parádéznak a nevükben, csángó viseletbe bújva. Mi több, a csángó bál rendezők a moldvai vendégeknek még enni sem tudnak adni, arra sem futja a belépőből, miközben a VIP-teremben nagyon-nagyon fontos személyek díszes zabáláson vesznek részt a szemétség alkalmából. Kecskések Külsőrekecsinben

Érkezésünkkor nyomban összefutottunk két magyarországi csángóvédőhőssel, akik nagyon csángóul ilyeneket mondtak nekünk: ,,megjöttek a turisztok”, ,,liber nekik itt ülni félórát X-nél”. Mert ők ugye felőlünk is rendelkezhetnek, nem csak a bennszülöttek felől, és persze kigúnyolhatják a román jövevényszavakkal tűzdelt csángó nyelvet viccből, na meg hogy mi és a helybéliek érezzük, mennyire nagyon bennfentesek is ők.
Moldvai szilveszter képekben.
Igen megjöttünk a trénnel Ungaréből, hogy kikapcsoljunk, bulizzunk, és hogy jobban megnézzük, hogy is élnek ezek a csángók. Azon túl, hogy ebből nekünk semmilyen hasznunk nem származik, ez is elég kétséges magatartás. Ha őszintén fogalmaznánk, megérkeztünkkor ezt kéne mondani: ,,Helló csángó, jöttünk megismerni az életedet, kicsit kukkolunk pár napig, fel is vesszük, megkérdezzük miben hiszel, mert az olyan érdekes, mi persze jobban tudjuk azt is, hogy miben és hogyan kell hinni, és hogy hogyan kell azt helyesen mondani, de elnézők leszünk. Hoztunk cserébe magyar pirospaprikát, meg tokaji bort, a szállásért meg pénzt. Jó?”. De ehelyett csak ennyit mondunk: ,,Adjon isten Y!”, aztán kattan a fényképezőgép, meg az mp3 felvevő.

Moldvai szilveszter képekben.

3 Comments »

 1. Ifj. Csicsó Antal said,

  March 12, 2006 · 13:13

  Üdv, Szilveszter Úr,

  Ön jól be mond az olyanoknak! Talán még meg lehetett volna említeni a különböző lelki nyavalyákkal biró “csángó mentőket” is. Ha már sokan vannak, hadd gyomlálódjanak ki. Nemes a harc, amit vív, és nemesek a módszerei is. Köszönetet mondok néhánxy jóérzésű ember nevében.

  Csicsó Antal

 2. medvegyu said,

  March 20, 2006 · 20:04

  Kedves Antal!

  Köszönjük a bejegyzést, és nagyon örülök, hogy egyetértünk!

 3. Kata said,

  June 29, 2006 · 09:55

  Kedves Medvegyu!

  Szeretnék Önnek írni egy e-mailt Moldvai képeivel kapcsolatosan – de az egész oldalon nem találtam egy címet, ami Önhöz vezetne. Kérem, írjon az e-mailemre egy levelet (elég, ha üres, csak a medvegyu szó szerepeljen a tárgyban), azután én keresem.

  Előre is köszönöm kedvességét:
  Kata

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment